Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Jabolko, Malus domestica, je sadež zmernega podnebnega pasu. V svetovnem merilu jabolka po pridelavi sledijo bananam, ki jih na leto pridelajo največ. Poleti večinoma uživamo jabolka prejšnje sezone, saj se določene sorte dobro skladiščijo. Značilno za jabolka je dozorevanje po obiranju (tako kot hruške, kakiji, kiviji, banane itd..), kar koristi dolgemu skladiščenju. Na trgovskih policah pa so njihove cene na kilogram med najnižjimi od vseh sadežev (razen banan).

Jabolka so naravno zaščitena z lastnim voskom na površini lupine, ki ščiti jabolko pred poškodbami. Če jabolko pred prodajo ali distribucijo očistijo oziroma operejo, pri čemer se jabolku lastni vosek spere, potem jih lahko obdelajo z naravnimi voski, ki prav tako ščitijo jabolko pred poškodbami v distribuciji in sušenju. Po zakonodaji (Uredba (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila) jabolka lahko površinsko `obdelajo´ z naravnimi voski, kot je čebelji vosek, pa tudi šelak (oba voska proizvajajo žuželke) ali pa s karnauba oziroma kandela voskom, ki sta rastlinskega izvora.

Danes jabolka v Evropi bolj redko voskajo saj predstavlja dodaten in večinoma nepotreben strošek. Za skladiščenje so primerna le popolnoma zdrava, tehnološko zrela a ne polno dozorela jabolka, zato da počasi dozorevajo med skladiščenjem, ob zelo nizki temperaturi (od 0,5 do največ 2,5 stopinj Celzija) in primerni vlagi, ki preprečuje osuševanje. Tako skladiščena jabolka lahko zadržijo odlične lastnosti posamezne sorte (Granny Smith, Zlati delišes, Breburn, Topaz, Fuji, Ida Red itd) od 6 – 9 mesecev.

Kadar temperaturi do največ 2,5 stopinj Celzija in primerni vlagi v času skladiščenja zagotovijo še kontrolirano atmosfero (manj kisika, več CO2 in dušika), pa nekatere pozne sorte (predvsem Zlati delišes, Grany smith in Breburn, Topaz) lahko ohranijo svoje lastnosti celo do 18 mesecev. Pomembna pri metodi skladiščenja v kontrolirani atmosferi je torej sorta jabolka, od katere je odvisna sestava “atmosfere” v hladilnici in najdaljši možen čas hladnega skladiščenja.

Ko jabolko enkrat zapusti hladno skladišče, začne hitro dozorevati (samo po sebi jabolko ne bo zgnilo, dokler ni lupina poškodovana in mikroorganizmi začno svoje delovanje), hitrost dozorevanja pa je odvisna od časa in temperature v skladiščih, trgovini in seveda na vaši mizi.

V poletnem času oziroma v drugi polovici julija pa že lahko kupimo “nova” jabolka, to so zgodnje sorte (Beličnik, July Red, Nela, Mantet itd.), ki pa zelo hitro zorijo, zato jih kupujemo le toliko, kolikor jih bomo pojedli v nekaj dneh.

Poleg domačih sort jabolk se na trgovskih policah poleti znajdejo tudi jabolka iz južne poloble, največkrat iz Čila ali pa Južne Afrike. Poreklo sadja mora biti vedno napisano na prodajni polici, lahko dostopno in berljivo. Z jabolki smo v Sloveniji praktično samozadostni zato ni potrebe, da bi posegali po tistih, ki so k nam pripotovali od daleč, hkrati pa je lokalno tudi okolju bolj prijazna izbira.

Dolgo skladiščenje na nizkih temperaturah ne vpliva na hranilno vrednost jabolka. Jabolka so vir vlaknin, vitamina C in različnih antioksidantov, flavonoidov in polifenolov ter imajo majhno energijsko vrednostjo. Hkrati pa nas odžejajo, saj vsebujejo vsaj 0,6 dcl vode v 100 gramih.
Povprečna hranilna vrednost jabolka na 100 g
Energijska vrednost: 218 kJ / 52 kcal
Maščobe: 0,2 g
Sladkorji: 10,4 g
Vlaknine: 2,44 g
Vitamin C: 4,6 mg (8% PDV)

vir: USDA nutrient database

Naš nasvet

  • Kupujmo jabolka, ki so videti zdrava, nimajo odrgnin in niso obtolčena.
  • Jejmo surova, zaradi vlaknina nas nasitijo in so praktična tudi za malico z nekaj oreščki.
  • Naribano jabolko, obogateno z mletimi orehi in malo cimeta ali klinčkov je hitro pripravljena in okusna sladica.
  • Če jih kupujemo na »zalogo«, potem jih shranjujmo v hladilniku in postavimo na mizo en dan prej, tako bodo ohranila svež, hrustljav ter sočen okus in teksturo.

Več o organoleptičnih lastnostih različnih vrst jabolk, ki jih naši sadjarji danes pridelujejo v Sloveniji lahko preberete na spletni strani našasuperhrana.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več