Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Ker je še vedno priporočljivo, da ne hodimo po trgovinah prepogosto, je način shranjevanja sveže hrane, sadja in zelenjave pomemben.

Sezonske zelenjave spomladi se veselimo, a je krhka in zelo občutljiva, če je premokra, hitro zgnije, če je poškodovana pa tudi in hitro uveni. Na prodajnih policah morajo biti solatnice, od motovilca do glave zelja, suhe, ne smejo biti uvele, kocen solatnih glav belkast oziroma rahlo obarvan, kar je znak svežosti.

Listnato zelenjavo doma sortiramo v tisto, ki bo v hladilniku zdržala do tri dni: motovilec, berivka, ki jo kar v vrečki damo v hladilnik in pojemo v treh dneh. In tisto, ki bo zdržala ves teden: večje glave dobro osušimo s papirnato brisačo in ovijemo v `plastično folijo´ za živila tako, da kocen ostane nepokrit. Shranimo v hladilniku na temperaturi, ki ni višja od 3 stopinj Celzija (na dnu hladilnika oziroma v `crisp´ predalniku hladilnika), tako se bo ohranila tudi en teden. Trdo `zvita´ glava ledenke, lahko primerno shranjena ostane sveža tudi do deset dni.

Čiščenje in pranje solatnic opravimo tik pred uporabo. Operemo cele liste tako, da najprej peremo v topli vodi 30 sekund ali pol minute, nato pa še dvakrat z mrzlo vodo. Peremo vedno v posodi, v kateri je prostora za trikratni volumen solate. Šele nato solato razrežemo.

  • V hladilniku shranimo solato, ki je suha. Odstranimo nečistoče, a je ne peremo.
  • Shranjujemo jo v predalu, kjer temperatura ni višja kot 3 stopinje Celzija.
  • Solato čistimo in peremo tik pred uporabo, najprej v topli vodi, nato pa dvakrat z mrzlo vodo.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA