Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Ribe poleg beljakovin vsebujejo tudi koristne maščobne kisline, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje, saj skrbijo za nemoten potek najrazličnejših pomembnih funkcij, pozitivno vplivajo na presnovo, ščitijo mišično tkivo pred razgradnjo, delujejo kot antioksidanti, uravnavajo delovanje inzulina, vplivajo na spomin in učenje, uravnavajo očesni pritisk, gladko mišičevje in avtonomne reflekse, hitrost delitve celic, pomagajo pri transportu kisika od rdečih krvnih celic do tkiv, pomagajo pri normalnem delovanju ledvic in zmanjšujejo možnost srčnega infarkta.

Večkrat nenasičene maščobne kisline omega 3 in omega 6 so esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo ne more sintetizirati samo in jih moramo dobiti s hrano. Glavni vir so rastline ter mikroplankton in alge v vodi. Najpogostejšo predstavnico maščobnih kislin omega 3, α-linolensko maščobno kislino, najdemo v lanenem olju in zrnju, orehih, orehovem olju, olju oljne ogrščice in gorčičnem olju, EPA (eikozapentaenojsko kislino) in DHA (dokozaheksaenojsko kislino) pa v olju mastnih rib (slaniki, lososi, sardine, tuni, postrvi iz hladnih tekočih voda), v ostrigah in nekaterih drugih školjkah. Linolne kisline omega 6 je veliko v sončničnem olju, olju koruznih kalčkov, sezamovem, sojinem in žafranovem olju, v semenih teh rastlin in pinjolah, arahidonske kisline pa v rdečem mesu, perutnini (v koži) in jajcih.

Omega 3
Ribe so odličen vir predvsem dolgoverižnih maščobnih kislin omega 3, priporočeni dnevni vnos je za zdravega odraslega človeka od 1 do 1,4 grama na dan. Pri tem omenimo, da je maščobnokislinska sestava pri ribi »živa stvar« in se tudi pri enakem izdelku spreminja, saj ima lahko naslednji ulov drugačno sestavo. Na maščobnokislinsko sestavo namreč vplivajo številni dejavniki, kot so vrsta ribe, hrana oziroma krma, s katero se riba hrani, temperatura vode, sezona, reprodukcijski cikel in podobno.

Razmerje med omega 3 in omega 6
Poleg vsebnosti maščobnih kislin omega 3 je pomembno še razmerje med omega 3 in omega 6. V naši prehrani je to razmerje pogosto preveliko, tudi 1 : 20, ravno zaradi pretežnega uživanja olj z maščobnimi kislinami omega 6 (npr. sončnično) in premajhnega uživanja živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3 (npr. ribe in oreščki). Optimalno razmerje med omega 3 in omega 6, od katerega je odvisno pravilno delovanje našega telesa, naj bi bilo 1 : 5.

Zps nasvet
Raziskave o prehranskih navadah Slovencev kažejo, da zaužijemo manj rib od priporočil in tudi manj zelenjave. Naša prehrana pa vsebuje preveč omega 6 in nasičenih maščobnih kislin (različne vrste olja, meso in mesni izdelki), zato lahko posredno sklepamo, da nam verjetno primanjkuje maščobnih kislin omega 3, porušeno je tudi priporočeno razmerje.

Za zadosten vnos maščobnih kislin omega 3 uživajte ribe dvakrat na teden, saj ribe vsebujejo še druga potrebna hranila, minerale in vitamine. Nosečnice in doječe matere ter majhni otroci naj ne uživajo rib, ki bi lahko vsebovale več težkih kovin; to so predvsem vrste rib na koncu prehranjevalne verige (tun, mečarica in morski pes). Izberejo naj ribe, ki običajno vsebujejo manj kovin (sardela, inčun, slanik, skuša ...).

Avtorica: Nika Kremić

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA