Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. september 2018

Pod drobnogled smo postavili 21 jagodnih jogurtov različnih blagovnih in trgovskih znamk ter preverili, koliko jagod zares vsebujejo. Zanimalo nas je, kaj se poleg jogurta in jagod še skriva v lončkih, s semaforjem pa smo označili še njihov prehranski profil.

Od 3 do največ 18 odstotkov jagodne kaše
Pogled na slike sočnih jagod, ki se bohotijo na embalaži jagodnih jogurtov, nam vzbuja pričakovanje, da vsebujejo veliko (svežih) jagod. A proizvajalci med proizvodnim postopkom jogurtu ne dodajajo svežih jagod, ampak vnaprej pripravljeno jagodno kašo, ki vsebuje termično obdelane jagode in spominja na džem.

Koliko jagodne kaše je v jogurtu, lahko preberemo na seznamu sestavin, a pogosto ni preprosto razbrati te informacije. Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu, vendar ta poleg jagod vsebuje še druge sestavine (na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok …). Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo.

Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka (podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku), lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt. Vendar, ali si predstavljate, da morate pred nakupom jogurta še preračunati, koliko jagodne kaše vsebuje? Nam se zdi takšno pričakovanje proizvajalcev nezaslišano. Na seznamu sestavin bi moral biti jasno naveden najmanj podatek o deležu jagodne kaše, še bolje bi bilo, če bi bil na sprednji strani embalaže naveden delež sadja (ne pripravka), za kar se zavzemamo potrošniške organizacije.

Pregledani jagodni jogurti, ki so imeli naveden odstotek jagod v izdelku, so vsebovali od 8 do 18 odstotkov jagodne kaše. Pri jogurtih, ki so imeli naveden podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku, smo izračunali, da so vsebovali le nekoliko manj jagodne kaše, in sicer od 3 do 16,5 odstotka. 

Tabela: Tržni pregled jagodnih jogurtov (kliknite za povečavo)

 jogurtiVSI

Tudi do 29 gramov sladkorja v lončku
Pogled na hranilno tabelo izdelkov nam razkrije, da jagodni jogurti vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Nekaj sladkorja prispeva laktoza iz mleka, saj že navadni jogurt vsebuje od tri do pet gramov naravno prisotnega sladkorja na 100 gramov, nekaj pa dodano sadje. Preostali sladkor je dodan, najpogosteje saharoza (namizni sladkor) ali glukozno fruktozni sirup.

Večini za sladkor na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč, ki opozarja, naj te izdelke uživamo le občasno. Običajno namreč pojemo cel lonček jogurta naenkrat in tako z enim lončkom, ki vsebuje od 140 do 250 gramov jogurta, zaužijemo tudi od 15,8 do 28,6 grama sladkorja, kar pomeni približno štiri do sedem kock 1 sladkorja.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot deset ali še bolje pet odstotkov dnevnih potreb po energiji. Odrasel človek, ki potrebuje okrog 2000 kcal na dan, bi tako z enim samim lončkom jagodnega jogurta lahko zaužil tudi več kot polovico, upoštevajoč strožje priporočilo pa kar celotno še varno dnevno količino sladkorja. Za jagodni jogurt lahko brez zadržkov rečemo, da je sladica, zato naj bo na jedilniku le občasno.

Jogurt s trditvijo "brez dodanega sladkorja"
V trenutku, ko smo na enem izmed jogurtov zagledali trditev "brez dodanega sladkorja", smo se razveselili, zato smo jogurt nemudoma obrnili in preverili, kaj se skriva v drobnem tisku. Med sestavinami ni bilo navedenih sladil, kar je še spodbudilo naše navdušenje, a smo nato v hranilni tabeli razočarani prebrali, da vsebuje kar 13,9 grama sladkorja v 100 gramih jogurta. To je celo več, kot so v povprečju vsebovali vsi pregledani jagodni jogurti v letošnjem tržnem pregledu (12,6 grama na 100 gramov izdelka) in pred štirimi leti (12,2 grama na 100 gramov izdelka).

Ko smo se še bolj poglobili v sestavo, smo ugotovili, da jogurt poleg jagod vsebuje še bananino kašo ter zgoščen grozdni in jabolčni sok. Ob tem naj pripomnimo, da eden od proizvajalcev zgoščenih jabolčnih sokov navaja, da je odlično sredstvo za sladkanje čaja, napitkov, peciva, jogurta, palačink, sladoleda ipd.

Uredba 1169/2004 dopušča uporabo trditve "brez dodanih sladkorjev" le, kadar izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti. Če so v živilu naravno prisotni sladkorji, je treba v označbo vključiti navedbo, da "vsebuje naravno prisotne sladkorje". Po naši oceni sta zgoščena sokova jogurtu dodana zaradi sladilnih lastnosti, zato menimo, da je uporaba trditve v tem primeru neskladna.

Več kot polovica izdelkov ima več sladkorja kot pred leti
Primerjava vsebnosti sladkorjev v jagodnih jogurtih različnih blagovnih in trgovskih znamk, ki smo jih pregledali letos in leta 2014 kaže, da so proizvajalci več kot polovici izdelkov zvišali vsebnost sladkorja, in sicer v povprečju za 1,9 grama na 100 gramov izdelka. Med izdelki, ki danes vsebujejo več sladkorja kot pred štirimi leti, je tudi edini izdelek, ki je namenjen otrokom (Zelene doline Oki Doki).

Primerjava vsebnosti sladkorja v g/100 g izdelka v letih 2014 in 2018 (v %) (kliknite za povečavo)

trzni pregled jagodnih jogurtov-graf vec sladkorja

To je vsekakor skrb vzbujajoče, saj se v Sloveniji soočamo s problematiko prekomerne telesne mase in je zmanjševanje vnosa sladkorja eden od strateških ciljev Resolucije o prehrani in gibanju 2015–2025, ki jo je pripravilo Ministrstvo za zdravje RS. Za doseganje ciljev nacionalne prehranske politike je mlečnopredelovalni sektor novembra 2017 podpisal "Zaveze odgovornosti", v katerih med drugim obljublja tudi zmanjšanje vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov, in sicer za deset odstotkov do konca leta 2020. Vsak korak v pravo smer je pohvalen, a skrbi nas, da je zastavljeni cilj nekoliko premalo ambiciozen.

mamiePrimer jogurta Mamie nova Gurmand
Jagodni jogurt Mamie nova Gurmand po podatkih na označbi vsebuje skupno kar 14 gramov sladkorja, od tega 10,4 grame dodanega sladkorja. Če proizvajalec zmanjša vsebnost dodanih sladkorjev za 10 odstotkov, bo ta jagodni jogurt vseboval 12,4 grame skupnih sladkorjev na 100 gramov izdelka, kar je še vedno 2 grama sladkorja več, kot ga je vseboval leta 2014.

S koščki ali brez njih
Nekateri imajo raje, da je sadni jogurt homogen in v njem ni vidnih koščkov sadja, drugim je ljubše, če na žlici jogurta opazijo tudi večje ali manjše koščke sadja. Razlike med pregledanimi jogurti so kar velike, med pregledom smo našli tako popolnoma homogene jogurte kot takšne z več koščki sadja. Opažanja smo zapisali v preglednici poleg izdelkov.

Sadni jogurt raje pripravite sami
Jagodni jogurti, ki so na voljo v trgovinah, večinoma vsebujejo aditive in arome ter preveč sladkorja. Navadni jogurt pa je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano. Če se vam zdi preveč "dolgočasen", ga lahko hitro spremenite v sadnega tako, da mu dodate na koščke narezano sveže sezonsko sadje. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

Tudi razlika v ceni doma pripravljenega jogurta ni zanemarljiva. V povprečju boste za lonček jagodnega jogurta (160 g) iz tržnega pregleda odšteli 0,43 evra (2,69 €/kg), v njem boste v povprečju dobili približno jagodo in pol (v obliki jagodne kaše). Za lonček navadnega jogurta boste odšteli približno 0,24 evra (1,5 €/kg) in če mu boste dodali le jagodo in pol (cena od 8 €/kg), vas bo tak lonček stal 0,36 evra.

trzni pregled jagodnih jogurtov-pripravite sami

Večina z aditivi in aromami
Potrošniki si želimo izdelkov s kratkim seznamom sestavin in brez dodanih aditivov ter arom, a hkrati moramo biti pripravljeni, da bomo potem dobili bledo rožnat jogurt z blagim okusom po jagodi. Če se odpovemo še gostilom, se bo na vrhu jogurta izločila tudi sirotka. Med pregledanimi jagodnimi jogurti bi tem zahtevam ustrezal le izdelek Mu Natur, ki ni vseboval dodanih aditivov ali arom, kar je vsekakor pohvalno in dokaz, da se tudi živilska industrija odziva na želje potrošnikov. Po drugi strani izdelek vsebuje kar 13,9 grama sladkorja na 100 gramov izdelka iz zgoščenih sadnih sokov in sadnih kaš.

Pri petih jogurtih nismo našli dodanih aditivov, a so vsebovali arome, s katerimi proizvajalci poskušajo izboljšati vonj in/ali okus izdelka. Jogurtom tako dodajo naravne in sintetične arome (označene kot "aroma"). Noben od pregledanih jogurtov ni vseboval naravne arome jagod, kar bi pomenilo, da je bilo vsaj 95 odstotkov aromatičnih snovi pridobljenih iz jagod. Pri večini jogurtov za lepo rožnato barvo poskrbi dodatek zgoščenega soka korenčka, črnega korenja in/ali rdeče pese, le petim izdelkom so dodali aditive iz skupine barvil. Beta karoten daje izdelku oranžno barvo, košenilja, karminska kislina in karmini, ki jih pridobivajo z mletjem določene vrste žuželk, pa dajejo jogurtu rdečo barvo. To barvilo lahko pri občutljivih posameznikih povzroča alergije.

Med preostalimi dodanimi aditivi so najpogosteje uporabljena sredstva za zgostitev, ki dajejo jogurtu gosto in kremasto strukturo. Temu dodatku se proizvajalci izognejo, če pri proizvodnji jogurta uporabijo mleko, ki vsebuje dovolj beljakovin oziroma suhe snovi. Primerno kislino v jogurtih pa zagotovijo z ustrezno vodenim tehnološkim postopkom, zato dodatek sredstev za uravnavanje kislosti ali kisline ni potreben.

Kateri jogurt vsebuje več jagod?
Glede na slike jagod na embalaži bi ocenili, da desni jogurt vsebuje več jagodne kaše, vendar oba izdelka vsebujeta enak odstotek jagodne kaše (5,3 odstotka). A do tega podatka potrošnik pride le z lastnim izračunom. Oba imata namreč na označbi zapisano, da vsebujeta 15 odstotkov sadnega pripravka, podrobnejši pogled pa razkrije, da pripravek vsebuje 35 odstotkov jagod. Z izračunom ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,3 odstotka sadnega deleža, kar v 150-gramskem lončku jogurta pomeni nekaj manj kot osem gramov jagodne kaše. To je manj kot ena jagoda (majhna sveža jagoda tehta približno 10 gramov)! v lončku! Predstavitev levega jagodnega jogurta je torej bolj pravična do potrošnika.

trzni pregled jagodnih jogurtov-kateri vec jagod

Slike sadja na embalaži prehranskih izdelkov in pijač so za potrošnika pogosto zavajajoče, saj upravičeno pričakujemo več sadja, kot ga izdelek v resnici vsebuje. Zavedati se moramo, da je embalaža za proizvajalce oglasni prostor.

Avtorica: Nika Kremić

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA