Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

24. maj 2018

Uprava za varnost hrane (UVHVVR), ki nadzira kakovost in varnost hrane, je v sklopu preiskave poneverb na trgu živil, ki jo je vodil Evropski policijski urad (EUROPOL), letos marca testirala 18 vzorcev medu iz Slovenije. Štirje vzorci, ali 22,2%, niso bili skladni s predpisanimi zahtevami, torej so bili ponarejeni.

Inšpektorji so prepovedali promet (trgovanje) s ponarejenim medom, skupaj ga je bilo za 198 kg.

Po poreklu je bilo 7 pregledanih vzorcev iz Slovenije, po en vzorec iz Madžarske, Francije in Hrvaške, 4je vzorci so imeli označeno poreklo: mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU in en vzorec z navedenim poreklom iz Madžarske in Ukrajine. Iz neevropskih držav so bili odvzeti trije vzorci.

Analize so bili narejene v akreditiranem laboratoriju v Nemčiji, preverjali pa so pristnost tipičnih in netipičnih sestavine medu, dodajanje različnih sladkorjev in oligo-saharidov, dodajanje barvila E150 (karamel) ter prisotnost tujih amilaz, encimov ki niso lastni medu.

Neskladni vzorci so:

 • Cvetlični med, center Jager Ptuj, proizvajalec Hrvaška (HR 2949 EU), poreklo iz neevropskih držav in nečlanic EEA,
 • Cvetlični med, Medeni butik Voglar, dobavitelj: PIP d.o.o. Hrvaška, poreklo: med iz EU in izven EU,
 • Cvetlični med, Hipermarket Ljubljana Rudnik, proizvajalec Varžak M., Hrvaška, poreklo Hrvaška
 • Cvetlični med Grandessa, trgovina Hofer (Koper), proizvajalec Honigmayr Avstrija, poreklo EU/izven EU.

Dopolnitev informacije, 12.6.2018, sporočilo UVHVVR

V okviru poostrenega nadzora nad pristnostjo medu je bil odvzet vzorec cvetlični med v trgovini Hofer. Uradni vzorec je bil poslan na analize v akreditiran laboratorij INTERTEK Food Services GmbH v Nemčiji. Analiziran je bil na parametre avtentičnosti medu.

Ob vzorčenju je bil na željo stranke - Hofer trgovina d.o.o. odvzet tudi vzorec za drugo mnenje. Ta vzorec je bil poslan v laboratorij, ki ga je izbrala stranka. Analiziran je bil na enake parametre.

Rezultat analize inšpekcijskega vzorca je pokazal preseženo mejno vrednost tujih sladkorjev. In sicer je bila  izmerjena vrednost ”delta dC13 (max)” sladkorja -2,18 %0. Mejna vrednost določena s predpisom pa je -2,10%0.

Rezultat vzorca za drugo mnenje pa je bil ocenjen kot skladen.

Na Inšpekciji smo zato zaprosili laboratorij Intertek Food Services GmbH za dodatno mnenje. V laboratoriju so nam pojasnili, da je bila originalna meritev narejena dvakrat, da pa so vseeno ponovili meritev. Tokrat je bila izmerjena vrednost »delta dC13 (max)« -2,10 %0, kar je ravno mejna vrednost za ta parameter. Laboratorij je dodal, da je zadnja meritev ob upoštevanju merilne negotovosti uporabljene analizne ravno še znotraj dovoljenega.

Glede na navedena dejstva je bil vzorec ocenjen kot skladen.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo z naknadnim preverjanjem medu istega proizvajalca dodatno preverila ali so druge serije skladne.

Skladni vzorci so:

 • SPAR Trebnje Spar, d.o.o., poreklo: Evropska unija in izven EU
 • Cemič Janko, Dolga Raka 17, 8274 Raka Cemič Janko Dolga raka 17, Raka, poreklo: Slovenija
 • Pekarna Pečjak, PE Proizvodnja Škofljica Čebelarstvo Pislak Bali Apače 303, 2324 Lovrenc na Dravskem polju, poreklo: Slovenija
 • Božnar čebelarstvo D.O.O., poreklo: Slovenija
 • LIDL D.O.O.K.D., PE 212 Postojna, Nyirseg Mes, Csaszare, poreklo: Madžarska
 • Hipermarket E. Leclerc, Famille Michaud, poreklo: Francija
 • TUŠ Cash & Carry Maribor, Medex d.o.o., poreklo: Čile, Mehika
 • Medex d.o.o., poreklo: Čile, Mehika
 • LIDL D.O.O.K.D., PE 212 POSTOJNA, poreklo: Nemčija, Evropska unija in izven EU
 • Aerton d.o.o. proizvodnja, storitve trgovina, poreklo: Slovenija
 • Čebelarstvo Goričan Aleš, Vinarje 24, Maribor Čebelarstvo Goričan Aleš, Vinarje 24, Maribor, poreklo: Slovenija
 • Eurospin Koper Eurospin Italija, poreklo: Madžarska, Ukrajina
 • Premični obrat in vozila Čebelarstvo Sedmak, Klanec pri Kozini, poreklo: Slovenija
 • KZ Agraria Koper, Z.O.O., Koper Tilen Čampa, Žlebič 53, Ribnica, poreklo: Slovenija

Zasežene 3620 ton hrane in 9,7 milijonov lirov pijač
V okviru EUROPOL in Interpol skupne akcije nadzornih in policijskih organov je sodelovalo 67 držav sveta (od tega 24 držav članic EU). Samo med decembrom 2017 in marcem 2018 so zasegli 3620 ton hrane in 9,7 miljonov litrov pijač, ki so bila ali ponarejena ali pa nevarna za uživanje.

Tako so v Belgiji zaprli mesno predelovalni obrat, kjer so našli odrezke mesa, ki niso bili primerni za človeško prehrano, v Španiji so zaprli `umazano´ tovarno, ki je predelovala mlečni prah v otroško hrano, neprimerno za prehrano dojenčkov, namenjeno za Kitajsko. Kar v 11ih državah EU so pregledovali trgovanje s svežim mesom tune za predelavo, obdelane s kemikalijami za spremembo barve, da je tunino meso izgledalo bolj sveže. 

Vir: poročilo UVHVVR

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA