Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. januar 2016

ZPS je pred novim letom, zaradi afere slovenski med, prek medijev pozvala ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana, da na večjem vzorcu odredi ponovno preverjanje varnosti medu s ciljem varovanja zdravja potrošnikov.

Na ZPS prejemamo pozive zaskrbljenih potrošnikov, naj ZPS preveri varnost medu, saj potrošniki nekaj tednov po izbruhu afere nimajo jasnega odgovora, ali je med na trgu varen, saj vpletene inštitucije posredujejo povsem nasprotujoče si informacije.

Na ZPS se ukvarjamo s primerjalnim testiranjem kakovosti izdelkov in storitev, teste pa financirajo člani ZPS, nimamo pa ne virov niti pristojnosti, da bi preverjali varnost izdelkov na trgu. Za nadzor nad varnostjo izdelkov je odgovorna država in glede na to, da je bilo v postopkih nadzora ugotovljeno, da so bili trgu prepovedani preparati za zdravljenje čebel, menimo, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dolžno čim prej izvesti novo vzorčenje na zadostno velikem vzorcu, da bi ugotovili, ali obstaja tveganje za zdravje ljudi.

Začudeni smo nad odzivi na razkrito afero, ki najbolj izpostavlja tiste, ki so izvedli nadzor in predstavili ugotovitve le tega. Žal afera z medom ni prvi primer, ko so izpostavljeni predvsem nadzorniki, s čimer se minimizira razsežnost in kompleksnost afere ter odgovornost vseh vpletenih. Naj spomnimo na afero kloramfenikola v mleku, ki ni nikoli doživela ustreznega epiloga.

Afera slovenski med ruši zaupanje potrošnikov v varnost in ne le v kakovost slovenskih pridelkov, zato ima Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri tem še posebno odgovornost, saj z javnimi sredstvi podpira kampanjo Kupujmo slovensko. Brez takojšnjega ukrepanja bo povzročena škoda tudi vsem dobrim proizvajalcem medu in izgubljeno zaupanje v tako pomemben slovenski izdelek kot je med. Na ZPS pričakujemo takojšnje ukrepanje ministra s ciljem, da bo `medena afera´ čim prej doživela epilog in da se bo nadzor okrepil, kršitelji pa razkriti in kaznovani.


Breda Kutin, predsednica ZPS

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA