Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. november 2022

Testirali smo tatarske bifteke. V laboratorij smo poslali osem izdelkov, štiri predpakirane in štiri delikatesne. Preverili smo hranilno vrednost, senzorične in mikrobiološke lastnosti, označbo in trajnostni vidik. Le dva izdelka sta bila mikrobiološko neoporečna. Pri kar štirih smo zaznali vsebnost zdravju škodljive bakterije listerije.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izbira vzorcev in vzorčenje

Na test smo vključili predpakirane izdelke in tiste iz delikatese. Vzorce smo kupili konec septembra kot običajni potrošniki (E. Leclerc, Mercator in Spar v Ljubljani ter Mesni center Luka v Domžalah). Nekateri trgovci so nam sporočili, da imajo tatarski biftek kot sezonski izdelek na voljo le ob koncu leta.

Izračun skupne ocene

  • Hranilna vrednost: 20%
  • Mikrobiološki parametri: 20%
  • Senzorična ocena: 45%
  • Označevanje: 10%
  • Trajnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost soli in beljakovin. Obe oceni predstavljata po polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost bakterij Escherichia coli, Listeria monocytogenes in Salmonella. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih mikroorganizmov.

Senzorična ocena (45 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti živilskih izdelkov. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza embalaže in vsebine, sestave in barve vsebine, teksture, vonja in okusa izdelka. Analizo so izvedli štirje strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti, navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem. Ocenili smo tudi prisotnost opozoril. Pri delikatesnih izdelkih, ki niso predpakirani, označbe nismo mogli oceniti.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)

Pri oceni trajnosti smo upoštevali embalažo ter dodatne oznake in certifikate, kot so Izbrana kakovost Slovenije in ekološka oznaka.

Znižanje ocene

Če je ocena za mikrobiološke parametre pomanjkljivo ali nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti višja.

Osnovna zakonodaja in smernice

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več