Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

14. september 2022

Ustrezna prehrana je ključnega pomena za pravilno rast, razvoj in zdravje ploda, dojenčka oziroma otroka. Pri tem ima najpomembnejšo vlogo predvsem prehrana v prvih 1000+ dneh. To obdobje vključuje tri mesece pred zanositvijo, nosečnost in dve leti po otrokovem rojstvu.

Na dolgoročno zdravje otroka torej vplivajo prehrana matere in očeta pred spočetjem, prehranjevalne navade matere med nosečnostjo in dojenjem ter prehrana otroka po začetku uvajanja goste hrane.

S prehrano v prvih 1000+ dneh življenja otroka tako lahko vplivamo na njegovo zdravje za celo življenje.

Inovativen pristop k prehrani v prvih 1000+ dneh življenja

Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, ki ga organizira GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in spodbuja študente k razvoju novih inovativnih živilskih izdelkov. V okviru tekmovanja mladi razvijajo nove kompetence in veščine, se povezujejo s profesorji, raziskovalci in industrijo ter s tem pripomorejo h krepitvi živilskopredelovalne industrije.

Od leta 2008 do danes je na tekmovanju sodelovalo že 246 študentov, razvitih pa je bilo kar 63 novih živilskih izdelkov.

Na letošnjem 14. nacionalnem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2022 je zmagala ekipa študentk Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pod vodstvom prof. dr. Stephena Pearsona s Tehniške univerze München in somentorja doc. dr. Evgena Benedika z Biotehniške fakultete.

Študentke Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček so razvile sklop treh prehranskih produktov, imenovanih Wibuba bar, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka z ustrezno prehrano matere in njenega partnerja.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več