Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. julij 2022

Na analizo v akreditiran laboratorij smo poslali 16 vzorcev brezalkoholnega piva, ki ga ponujajo v večjih slovenskih trgovinah. Preverili smo kakovost in senzorične lastnosti, pozornost smo namenili tudi označbam in trajnosti.

Razlike med vzorci so velike. Na trgovskih policah je na voljo tako zelo dobro kot pomanjkljivo ocenjeno brezalkoholno pivo.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na primerjalnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 16 vzorcev brezalkoholnega svetlega piva, ki smo jih konec maja 2022 kupili v trgovinah Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš.

Kemijski parametri (40 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo barvo piva, vrednost pH in obstojnost pene, ocenili pa vsebnost ekstrakta, vsebnost alkohola, obstojnost pene in vsebnost CO2, jodno reakcijo na škrob in vsebnost žveplovega dioksida.

Ocena ekstrakta predstavlja tretjino ocene za kemijske parametre, preostali parametri pa vsak po eno šestino.

Senzorična ocena (45 odstotkov skupne ocene)

Senzorično analizo je opravil šestčlanski panel strokovnih preizkuševalcev. Ocenjevali so videz, vonj in okus piva, njegovo teksturo in občutek v ustih.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)

Pri oceni trajnosti smo upoštevali oddaljenost proizvodnje in embalažo.

Znižanje ocene

Če je senzorična ocena povprečno ali nižja, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.

Če je ocena za označbo nižja od 15, je skupna ocena znižana za 10 točk.

Osnovna zakonodaja in smernice

Osnovna uporabljena zakonodaja in smernice: Pravilnik o kakovosti piva (Ur. l. RS, št. 3/2003), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Zakon o varstvu potrošnikov (Ur. l. RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Ur. l. RS, št. 53/07).

Izračun skupne ocene

  • Kemijski parametri: 45%
  • Senzorična ocena: 40%
  • Označevanje: 10%
  • Trajnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več