Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

05. maj 2022

Tokrat smo testirali 17 izdelkov različnih trgovskih in blagovnih znamk mocarele iz polnomastnega kravjega mleka v slanici. Preverili smo hranilno vrednost, senzorične in mikrobiološke lastnosti, označbo in trajnostni vidik. Najdražja konvencionalna mocarela je tokrat pristala na zadnjem mestu, med ekološkimi pa se je najbolje odrezala najcenejša.

Ponudba je pestra, poleg kravje in bivoličje mocarele v obliki manjših ali večjih kroglic so tu še "lahke" različice, ki so narejene iz posnetega mleka in vsebujejo pol manj maščobe. Vedno bolj pestra je tudi ponudba mocarele v podolgovatem kosu, ki pa ni pakirana v slanici.

Tokrat smo se odločili za tisto, ki je je v ponudbi največ, in na test poslali 17 izdelkov različnih trgovskih in blagovnih znamk mocarele iz polnomastnega kravjega mleka v slanici.


Na primerjalnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 17 izdelkov, ki smo jih v začetku marca 2022 kot običajni potrošniki kupili v trgovinah Eurospin, E. Leclerc, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš. Na test smo vključili večje kroglice oz. v enem primeru podolgovato obliko mocarele v slanici.
Izračun ocene
Hranilna vrednost: 20%
Mikrobiološki parametri: 20%
Senzorična ocena: 45%
Označevanje: 10%
Trajnost: 5%
Skupna ocena: 100%
Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo vsebnost nasičenih maščob, beljakovin in soli. Ocena nasičenih maščob predstavlja desetino skupne ocene hranilne vrednosti, ocena beljakovin polovico in ocena soli preostalih 40 odstotkov.
Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)
Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene vsebnosti mikroorganizmov Escherichia coli, Listeria monocytogenes, koagulaza pozitivnih stafilokokov ter kvasovk in plesni.
Senzorična ocena (45 odstotkov skupne ocene)
Senzorična analiza je potekala v skladu z mednarodnima standardoma ISO 22935-2/IDF 99-2:2009 in ISO 22935-3/IDF 99-3:2009 – modificirana metoda. Ocenjevanje zunanjega videza, barve, konsistence, vonja in okusa izdelka je potekalo pod okriljem petčlanskega panela strokovnih ocenjevalcev.
Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Ocenjevali smo v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti in navodil za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem.
Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni trajnosti smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, embalažo, dodatne oznake in certifikate, kot sta Izbrana kakovost Slovenije in ekološka oznaka.
Osnovna zakonodaja in smernice
Codex Alimentarius Standard for Mozzarella CXS 262-2006, Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več