Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. maj 2022

Pomlad je sezona špargljev oziroma belušev. Ljubitelji te zelenjave zagotovo veste, da so poganjki špargljev lahko različnih barv. Pa veste, zakaj so eni zeleni in drugi bele barve?

Razlika je v načinu pridelave. Zeleni rastejo na soncu, zato se v njih sintetizira klorofil, ki je zelene barve. Če želimo, da zrastejo beli, moramo poganjke med pridelavo redno pokrivati s prstjo, s čimer preprečimo tvorbo klorofila.

Obstajajo pa tudi sorte špargljev, ki se zaradi večje vsebnosti antiocianov ob gojenju na svetlobi obarvajo vijolično.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več