Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. november 2021

Na tokratni primerjalni potrošniški test smo vključili 9 predpakiranih kuhanih pršutov v rezinah različnih blagovnih in trgovskih znamk in 6 kuhanih pršutov, ki so nam jih narezali v delikatesah trgovin E. Leclerc, Mercator, Spar in Tuš.

V skupaj 15 izdelkih smo preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov. Zanimalo nas je tudi, kakšne so njihove senzorične lastnosti.


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

  • Hranilna vrednost: 20%
  • Sestava: 20%
  • Mikrobiološki parametri: 10%
  • Senzorična ocena: 40%
  • Označevanje: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Izbira vzorcev in vzorčenje

Na test smo vključili izdelke, ki so nakazovali, da gre za kuhan pršut, bodisi z deklaracijo bodisi z napisom na sprednji strani oziroma poleg cene v delikatesi. Vzorce smo kupili v trgovinah E. Leclerc, Mercator, Spar, Tuš in Hofer.

Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost soli in maščob. Obe oceni predstavljata polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Sestava (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo razmerje med izmerjeno vsebnostjo vode in beljakovin, izmerjeno vsebnost fosfatov in nitritov ter število dodanih aditivov. Večino ocene predstavlja razmerje med vodo in beljakovinami. Če izdelek vsebuje dodane beljakovine, ocena za sestavo ne more biti več kot pomanjkljivo.

Mikrobiološki parametri (10 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost plesni in bakterij Escherichia coli, Listeria monocytogenes in Salmonella. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih mikroorganizmov. Če je ocena za mikrobiološke parametre nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti višja.

Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti živilskih izdelkov. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene zunanjega videza izdelka, zaščite in funkcionalnosti embalaže, videza, sestave in barve prereza, teksture, vonja in okusa izdelka. Analizo so izvedli štirje strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo velikost črk, čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem. Pri delikatesnih izdelkih, ki niso predpakirani, nismo mogli oceniti označbe.

Osnovna zakonodaja in smernice

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07). 


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več