Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. julij 2021

Sladoled je sladica, ki se še posebno prileže v vročih poletnih dneh, čeprav je klasični vaniljev sladoled glede na pestro ponudbo priljubljen celo leto. Test vaniljevih sladoledov, ki je najbolj številčno zastopan v trgovskih zamrzovalnikih, je pokazal velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa smo odkrili tudi preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov.

Vse vanilijeve sladolede smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Hranilna vrednost 15%
  • Sestava 15%
  • Mikrobiološki parametri 10%
  • Senzorična ocena 50%
  • Označevanje 10%
  • Osnovna zakonodaja in smernice
  • Skupna ocena: 100%

Hranilna vrednost (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost maščobe in deklarirano vsebnost sladkorja. Oceni sladkorja in maščobe predstavljata vsaka polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Sestava (15 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali izdelek vsebuje rastlinsko maščobo, število dodanih aditivov in arom ter sestavine »vanilje« v izdelku. Vse tri ocene predstavljajo tretjino skupne ocene sestave.

Mikrobiološki parametri (10 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost enterobakterij, skupnega števila mikroorganizmov in bakterije Bacillus cereus. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih bakterij. Skupna ocena ne more biti za več kot 10 točk višja od ocene za mikrobiološke parametre, če je ta nezadovoljivo.

Senzorična ocena (50 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009. Pri senzorični analizi smo upoštevali 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa. Analizo so izvedli 3 strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost imena izdelka, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem.

Osnovna zakonodaja in smernice 

Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, Uredba (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba (ES) št. 1334/2008 o aromah in nekaterih sestavinah živil z aromatičnimi lastnostmi za uporabo v in na živilih, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA