Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

26. marec 2021

Naj bodo pečena na oko, umešana, v omleti, kuhana v solati ali kot sestavina pri pripravi sladic, jajca so nepogrešljiva sestavina pri pripravi mnogih jedi. Ob veliki noči pa krasijo mize kot pisani in okrašeni pirhi.

Tokrat nas je, bolj kot kako in s čim jih pobarvati, zanimalo, kako sveža in kakovostna so jajca, ki jih najdemo na trgovskih policah. Ugotovili smo, da je ponudba pestra in sveža.

V laboratorij smo tako poslali skupaj 24 pakiranj jajc različnih trgovskih in blagovnih znamk, od tega 11 pakiranj talne oziroma hlevske reje, 7 proste in 6 ekološke reje.

Vsa jajca so sveža, kakovostnega razreda A, večina jih spada v masni razred M (53 do 63 gramov).

Merila in izračun skupne ocene

  • Kemijski parametri: 40%
  • Fizikalni parametri: 30%
  • Senzorična ocena: 20%
  • Označba: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Kemijski parametri (40 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo analizirano vsebnost suhe snovi, maščobe in maščobnih kislin omega 3. Na oceno najbolj vpliva vsebnost zadnjih, saj ugodno vplivajo na zdravje, zato si jih v prehrani želimo čim več.

Fizikalni parametri (30 odstotkov skupne ocene)

S posebno napravo (ovoskopom) smo jajcu v lupini preverili morebitno prisotnost določenih napak in izmerili velikost zračnega mehurčka. Ocena je sestavljena iz ocene števila jajc (v pakiranju) z razpokami, ocene velikosti zračnega mehurčka in ocene števila jajc s premikajočim se zračnim mehurčkom.

Senzorična ocena (20 odstotkov skupne ocene)

Šolani preizkuševalci so preverili videz in vonj surovega jajca ter videz, vonj in okus kuhanega.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe in kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost obveznih navedb (ime izdelka, navedba proizvajalca oziroma nosilca živilske dejavnosti, neto količina izdelka), navedbo in način navajanja neobvezne navedbe hranilne vrednosti ter natančnost navodil za shranjevanje izdelka po nakupu.

Osnovna zakonodaja in smerniceZaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA