
- Podrobnosti
Prejeli smo naslednje vprašanje potrošnika: Zanima me, ali je brezkofeinska kava zares kava ali je to le nadomestek kave?
Odgovor ZPS
Brezkofeinska kava ali kava brez kofeina je proizvedena iz kavnih zrn, zato jo lahko poimenujemo kot kava brez kofeina ali brezkofeinska kava. Ne gre za kavni nadomestek, saj slednji niso proizvedeni iz kavnih zrn.
Kako poteka odstranjevanje kofeina iz kavnih zrn?
Odstranjevanje kofeina iz zrn kave je bilo po naključju odkrito pred skoraj 100 leti. Danes se v proizvodnji uporabljajo tri metode odstranjevanja:
- z uporabo topil (običajno sta to etil acetat ali metilen klorid),
- z uporabo vode,
- z uporabo tekočega ogljikovega dioksida (CO2) ob primerni temperaturi in pritisku.
Vse tri metode odstranjevanja kofeina se začnejo z namakanjem surovih zrn kave v vodi, lahko tudi z parjenjem. Nato se uporabi enega od postopkov odstranjevanja kofeina. Tako pripravljena kavna zrna nato še pražijo in zmeljejo, lahko tudi instantizirajo v pripravke za pripravo kave brez kofeina.
Metoda odstranjevanja kofeina iz kavnih zrn z vodo najmanj vpliva na okus in druge sestavine kave. Kadar proizvajalec uporablja topilo, mora poskrbeti, da v končnem izdelku ni več zaznanih količin topila.
Vedeti pa moramo, da nobena izmed omenjenih metod ne prozvede brezkofeinske kave, ki bi bila popolnoma brez kofeina, v praženih zrnih ali mletih pripravkih še vedno lahko ostane najmanj 3% kofeina.
Kavni nadomestki niso proizvedeni iz kavnih zrn
Nadomestki kave ali kavovine so proizvedeni iz praženih žitaric. Najbolj pogosto gre za ječmen ali ječmenov slad ali za praženo korenino cikorije (Cichorium intybus L.).
Kavovina je lep slovenski izraz za žitne napitke, ki so jih ljudje uporabljali že predno so odkrili kavo. V prodaji jih najdemo med policami kave, a bolj proti dnu polic.
Na prodaj so tako samo zmleti pripravki, kot tudi instantizirani, po vsebini pa so lahko to le posamezna žita kakor tudi mešanice žit (največkrat pražen ječmen in ječmenov slad z nekaj pražene rži) pa tudi mešanice praženih žit, pražene cikorje ter zmlete suhe fige, za bolj sladek okus.
Tisti, ki pa ste občutljivi na kofein oziroma kavo, preverite sestavo sestavin nekaterih instant žitnih pripravkov, saj ti lahko vsebujejo tudi nekaj odstotkov mlete kave.
Avtorica: Marjana Peterman