Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

30. november 2020

Mešanica krompirja, korenja, graha, jajc, kislih kumaric, majoneze in gorčice sestavlja priljubljeno zelenjavno jed, ki ji pri nas pravimo francoska solata. Tudi na običajnem jedilniku je pogosta spremljevalka, nikakor pa ne sme manjkati na prazničnem oziroma novoletnem meniju. Čeprav je na voljo v vsaki trgovini, se sprašujemo, ali je dostojna zamenjava doma pripravljeni francoski solati.


Predpakirani izdelki
Čadež, francoska solata
Francoska solata (Lidl)
Gea, francoska solata
Lomee (Hofer), francoska solata
Minute (Mercator), francoska solata
Spar, francoska solata
Zvijezda, francoska solata

Delikatesni izdelki
E. Leclerc, francoska solata Čadež
Mercator, francoska solata Minute
Spar, domača francoska solata Knorma


Vse francoske solate smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kemijski parametri (25 odstotkov skupne ocene)
Pri kemijski oceni smo upoštevali podatke analiz akreditiranega laboratorija za vsebnost maščobe in natrija. Iz podatkov o vsebnosti natrija smo izračunali vsebnost soli.

Mikrobiološki parametri (15 odstotkov skupne ocene)
Preverjali smo prisotnost bakterij Listeria monocytogenes, Escherichia coli, koagulaza pozitivnih stafilokokov in Staphylococcus aureus.

Vsebnost aditivov in arom (10 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni aditivov in arom smo upoštevali skupno število dodanih aditivov in arom. Slabše smo ocenili izdelke z aditivi, ki imajo zakonodajno omejeno količino dodajanja v proizvode, in tiste, ki imajo določeno vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki pove, kolikšen je še sprejemljiv dnevni vnos.

Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)
Največji delež skupne ocene izdelka predstavlja senzorična ocena. Panel šolanih senzoričnih preizkuševalcev je ocenil videz embalaže in vsebine, nato pa še sestavo, barvo, teksturo, vonj in okus izdelka. Na podlagi posamičnih ocen je panel podal še skupno oceno.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni označbe smo pri predpakiranih izdelkih preverili ustreznost navedbe vseh obveznih podatkov, čitljivost in kontrast, predstavitev izdelka, velikost črk. Preverili smo ime živila, zapisane količine sestavin, navedbo hranilne vrednosti, zapisane pogoje shranjevanja in morebitne prostovoljne navedbe. Preverili smo tudi razliko med deklarirano in analizirano vsebnostjo maščobe in soli.

Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več