Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. marec 2020

Pesi pripisujejo številne zdravilne učinke in jo opisujejo kot `superživilo´, zaradi sladkastega okusa je priljubljena tudi pri otrocih. Največ koristnih snovi bomo zaužili, če jo uživamo surovo, v solati ali sveže stisnjen sok iz rdeče pese. A marsikomu močan okus surove pese ne ustreza, bolj smo navajeni okusa kuhane in pripravljene v solati. Tudi vložena ohrani številne hranilne snovi in je povsem dobra izbira predvsem v mesecih, ko je na vrtovih in tržnicah manj pridelkov. Ponudba na trgovskih policah je kar pestra, v tržni pregled smo namreč vključili kar 17 izdelkov vložene rdeče pese v kozarcih.

Rdeča pesa je nizkokalorično živilo, s 100 grami vložene rdeče pese zaužijemo le od 109/26 do 188/45 kilodžulov/kilokalorij. V primerjavi z drugo zelenjavo vsebuje več ogljikovih hidratov, predvsem sladkorja, zato ni nenavadno, da so iz nje razvili sorto sladkorne pese, iz katere pridobivajo sladkor. Poleg naravno prisotnega sladkorja je v večini pregledanih vzorcev sladkor še dodan, tako lahko s 100 grami izdelka zaužijemo od 4,3 pa tudi do 8 gramov sladkorja, kar vsekakor ni zanemarljivo. Ko izbirate vloženo rdečo peso, poleg sladkorja preverite še vsebnost soli. Večina izdelkov vsebuje srednjo vrednost (oranžna luč): od 0,3 do 1,5 grama soli v 100 gramih.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA