Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

27. april 2015

58 - im registriranim GSO za uporabo v živilih in krmi se je pridružilo še 10 novih GSO.

Evropska komisija je 25. aprila letos odobrila 17 dovoljenj GSO za uporabo v živilih in krmi, od tega je deset popolnoma novih GSO, sedmim pa je obnovila obstoječe dovoljenje. Na seznam registriranih GSO pa je odobrila tudi dve vrsti GSO nageljev (rezano cvetje).  Ta dovoljenja so izdana za dobo desetih let. Vsa živila in krma v katerih se GSO uporablja pa morajo biti označena kot GSO.

V registru bodo torej naslednje GSO:

  • 10 novo odobrenih: MON 87460 koruza, MON 87705 soja, MON 87708 soja, MON 87769 soja, 305423 soja, BPS-CV127-9 soja, MON 88302 oljna repica, T304-40 bombaž, MON 88913 bombaž, LLCotton25xGHB614 bombaž.
  • 7 obnovljenih dovoljenj: T25 koruza, NK603 koruza, GT73 oljna repica, MON 531 x MON 1445 bombaž, MON 15985 bombaž; MON 531 bombaž in MON 1445 bombaž.
  • 2 GS rezano cvetje: nagelj linije IFD-25958-3 in nagelj linije IFD-26407-2).

Skladno z evropsko zakonodajo je treba za vsak GSO pridobiti dovoljenje za trženje na skupnem evropskem trgu. Ko pa so GSO živila ali krma že na trgu, je potrebno spremljati učinke GSO na okolje. Vsaka odobritev je tudi časovno omejena in, po poteku sklepa o odobritvi, tak GSO potrebuje novo oceno tveganja in odobritev. Oceno tveganja izvaja EFSA ( Evropska agencija za varno hrano) in predlaga Evropski komisiji in državam članicam sklep o izdaji odobritve za dajanje na trg, kadar se izkaže, da je uporaba GSO varna, ob določeni uporabi, za zdravje in okolje.

Potrošnikom zakonodaja zagotavlja tudi informacije o GSO v živilih: za vsak odobren GSO sta obvezna sledljivost in označevanje.

Seznam odobrenih gensko spremenjenih rastlin in natančno področje uporabe njihove odobritve sta na voljo v registru EU za gensko spremenjena živila in krmo.

Ali je na trgu EU veliko gensko spremenjenih živil in krme?
Za krmo je leta 2013 je Unija uvozila 18,5 milijona ton sojine moke in 13,5 milijona ton soje, kar predstavlja več kot 60 % potreb Unije po rastlinskih beljakovinah. Število gensko spremenjenih proizvodov, ki so naprodaj na trgu Unije kot živila, pa je majhno. Številni nosilci živilske dejavnosti so se odločili, da ne bodo dali gensko spremenjenih živil na prodajne police zaradi odklonilnega odnosa evropskih državljanov do gensko spremenjenih organizmov. Na fotografiji ob članku je eno izmed živil, ki ga prodajajo na slovenskem trgu in vsebuje GSO soje, sladkorne pese in koruze.

Kaj pa gojenje GSO v EU?
Gensko spremenjeno koruzo z oznako MON 810 že gojijo v EU, v petih državah članicah na približno 150.000 hektarjih, največ v Španiji (137.000 ha). Leta 2010 je EU odobrila tudi gojenje GS industrijskega škrobnega krompirja Amfora, a ga ne gojijo več in tudi nima več odobritve za gojenje. V Sloveniji v komercialne namene ne gojijo odobrene GS koruze.

Nova zakonodaja o gojenju GSO – več svobode odločanja državam članicam
Novo sprejeta Direktiva (EU) 2015/412 daje državam članicam več svobode pri odločanju o gojenju gensko spremenjenih kmetijskih rastlin, in sicer na dveh točkah:
1. Že med postopkom odobritve za gojenje GSO, lahko država članica zahteva spremembo geografskega področja uporabe iz vloge, tako da odobritev na ravni EU ne bo veljala za njeno ozemlje;
2. po odobritvi GSO države članice lahko prepovejo ali omejijo gojenje kmetijskih rastlin zaradi razlogov, ki se med drugim nanašajo na cilje okoljske ali kmetijske politike, ali zaradi drugih tehtnih razlogov, kot so urbanistično in prostorsko načrtovanje, raba zemljišč, socialno-ekonomski vplivi, soobstoj in javni red.

Direktivo bodo morale države članice sprejeti v svoj nacionalni pravni okvir in to bo morala storiti tudi Slovenija.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več