Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. marec 2015

Bi kupili jabolka, ki ne porjavijo? Kaj pa, če vam povemo, da ne rjavijo zato, ker so gensko spremenjena?

V ZDA bo podjetje Okanagan Speciality Fruits lahko sadilo gensko spremenjena jabolka, ki ne porjavijo, če jih narežemo, ali kadar so jabolka obtolčena. Jabolka so gensko spremenjena tako, da v primeru, ko je celica jabolka poškodovana, ne izločajo encima, ki povzroča rjavenje sadeža. Potrošnikom v ZDA bodo na voljo dve sorti tako spremenjenih jabolk: granny smith in zlati delišes.

Skladno z zakonodajo, ki velja na trgu ZDA, pridelovalcem teh sort ne bo potrebno označiti, da gre za GSO živilo. V primeru, da bo sporazum TTIP sprejet, bodo lahko tudi na našem trgu jabolka (in tudi druga živila) pridelovalcev iz ZDA, ki bodo vsebovala GSO, pa morda ne bodo označena.

V ZDA je že dovoljena prodaja gensko spremenjene papaje in sladke koruze.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več