Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. julij 2011

Komisija Codex Alimentarius je po dvajsetih letih sprejela Vodilo oziroma standard označevanja GSO živil. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) torej ne bo mogla več sprožiti postopkov proti državam, ki bi predpisale obvezno označevanje Živil, ki vsebujejo GSO. 

Odločitev sicer ne določa obveznega označevanja živil, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme, določa pa pravila v primeru, če se proizvajalec (trgovec) odloči za označevanje.

Samuel Ochieng, izvršni direktor Kenijske mreže za informiranje potrošnikov (Kenyan Consumer Information Network): "Ta pravila so zelo dobra novica za potrošnike po vsem svetu, ki si želijo izvedeti kaj vsebuje hrana na njihovih krožnikih."

Takšna odločitev je še posebej pomembna za potrošniške organizacije v Afriki, Južni Ameriki in ZDA, ki so si skoraj dvajset let prizadevale za uvedbo označevanja GSO živil na teh celinah. Potrošnikom bo tako omogočena možnost informirane odločitve. Odločitev Codex Alimentariusa na sestanku v Ženevi, je velika zmaga potrošniških organizacij pod vodstvom svetovne potrošniške organizacije Consumers International.

Dr. Michael Hansen, znanstveni svetnik pri Združenju potrošnikov (Consumers Union) ZDA: "Zelo smo zadovoljni, ker nova pravila označevanja GSO zahtevajo in z označevanjem tudi omogočajo nadzor učinkov GSO na zdravje potrošnikov. Eden izmed glavnih razlogov označevanja GSO živil je namreč ta, da bodo potrošniki lahko nadzornim organom in zdravnikom prijavili možne zdravstvene težave (npr. alergične reakcije) zaradi uživanja GSO živil."

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več