Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Projekt Food PRO
Projekt Food PRO
02. junij 2021

Neodvisno primerjalno potrošniško testiranje je preverjanje istovrstnih izdelkov glede kakovosti, učinkovitosti, trajnosti, uporabne vrednosti, stroškov vzdrževanja, vplivov na okolje ter skladnosti z veljavnimi standardi in predpisi. Test kakavovih kosmičev, ki smo ga izvedli v okviru projekta Food PRO, ni izjema.

Testne metode so skrbno oblikovane in potrjene s strani različnih strokovnjakov, testiranja pa izvaja strokovno osebje v akreditiranih laboratorijih. Izbor izdelkov naredimo po raziskavi trga, lahko tudi anketi, testirane izdelke pa vedno kupimo anonimno, kot običajni potrošniki, brez vednosti proizvajalcev ali prodajalcev.

Test kakavovih kosmičev: kaj smo ugotovili?

Kaj oziroma kako smo testirali v konkretnem primeru? Skupna ocena je bila sestavljena iz ocene hranilne vrednosti (50 %), senzorične ocene (40 %) in označbe (10 %). Kaj smo ocenjevali v okviru posamezne ocene, lahko preverite v prispevku o rezultatih testa.

Za večino izdelkov velja, da so prej sladica kot zdrav obrok, saj glavnina vsebuje več kot 20 g sladkorja na 100 gramov izdelka. Tudi s trajnostnega vidika se večina izdelkov ni izkazala, nekateri še vedno vsebujejo palmovo olje, redki nosijo certifikat za trajnostno pridobivanje kakava, pogosto so pakirani v dva sloja embalaže.

Preverite rezultate testa. Če med njimi ni kosmičev, po katerih sami pogosto posegate, preverite njihov prehranski profil s pomočjo aplikacije VešKaJeš.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA