Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Projekt Food PRO
Projekt Food PRO
18. marec 2021

Hiter pogled na seznam sestavin bi marsikoga prepričal, da je zelenjavni čips boljša izbira, saj vsebuje več zelenjave. Toda popolno sliko o izdelku dobimo šele, ko pogledamo tudi hranilno tabelo (na embalaži izdelka). Kateri od obeh čipsov je torej bolj zdrav?

Slani prigrizki so običajno energijsko bogata živila, ki vsebujejo veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in/ali soli in so hkrati hranilno revna. Zato so brez dvoma skupina živil, ki naj bi jih uživali le občasno oz. naj bi se jih izogibali.

Kaj prigrizek vsebuje, boste težko ugotovili zgolj s pogledom na sprednjo stran izdelka, a s pogledom na hranilno tabelo in primerjavo vrednosti med različnimi prigrizki, boste hitro našli odgovor na vprašanje iz naslova.

 Hranilna vrednost na 100 g Krompirjev čips (oven baked)  Zelenjavni čips 
 Energijska vrednost (kJ)  1.863 1.899
 Maščobe (g)  14  27
 od tega nasičene maščobe (g)  1,7 2,8
Ogljikovi hidrati (g)  71 42
od tega sladkorji (g)  8 36
Prehranske vlaknine (g)  4 14
Beljakovine (g)  5 4,7
Sol (g)  1,4 1,11

V zelenjavnem čipsu je tako za razliko od krompirjevega čipsa, v katerem je največ krompirja, več različnih vrst zelenjave (rdeča pesa, pastinak, korenček, sladek krompir), pa vendar sta izdelka glede na energijsko vrednost primerljiva - v obeh primerih gre za energijsko gosta živila.

Krompirjev čips iz pečice vsebuje 14 gramov maščobe, zelenjavni čips pa skoraj še enkrat več, in sicer 27 gramov v 100 gramih izdelka.

Zelenjavni čips vsebuje tudi veliko več sladkorja kot krompirjev čips. Edina prednost zelenjavnega čipsa pred krompirjevim je v visoki vsebnosti prehranske vlaknine. Vsebnost soli pa je primerljiva.

Naš nasvet:

Kljub temu, da je osnova za pripravo zelenjavnega čipsa zelenjava, pa zaradi postopka priprave oziroma cvrtja, tudi takšen čips vsebuje veliko maščobe in sladkorja ter ni nič bolj zdrava izbira kot krompirjev čips.

Tako zelenjavni kot krompirjev čips sta prigrizka, ki sta energijsko bogata in vsebujeta veliko hranil, ki jih želimo v hrani omejevati, zato se ju raje izogibajte oziroma ju uživajte le občasno.

Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, zelenjavo je najbolje uživati surovo, kuhano ali dušeno. Na dan naj bi zaužili vsaj 250 g zelenjave (brez krompirja).

Logo slo-002 objave-na-spletu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA