Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Projekt Food PRO
Projekt Food PRO
09. februar 2021

Imate radi kosmiče za zajtrk ali malico na hitro? Jih ponudite tudi svojim najmlajšim? Kako radodarni ste pri odmerjanju količine kosmičev, ki jo nato prelijete z mlekom ali jogurtom?

Na embalaži kosmičev proizvajalci poleg obvezne navedbe hranilne vrednosti, ki je podana na 100 g oziroma 100 ml živila, pogosto prostovoljno navedejo še vsebnost hranil na porcijo in priporočene dnevne vnose. To je s stališča potrošnika zaželeno, saj si mora, če dodatnih navedb na izdelku ni, sam preračunati količino hranila npr. sladkorja v eni porciji.

Koliko je pravzaprav 30 ali 50 g kosmičev?

Potrošniki pogosto presenečeno odkrijejo, kako majhna je v resnici velikost porcije, navedena na škatli. Še več, velikost porcije za žita se od izdelka do izdelka razlikuje - pri kosmičih večinoma predstavlja od 30 do 50 gramov.

Zaradi tega ni le težko primerjati prehranske vrednosti enega žita z vrednostmi drugih, temveč tudi težko vedeti, kakšna naj bi bila prava porcija žit.

Naš nasvet: Pri primerjavi med izdelki vedno upoštevajte hranilne vrednosti na 100 gramov izdelka.

porcije-primerjava

Slika: Primer prikaza navedba hranilne vrednosti na porcijo in priporočenega dnevnega vnosa.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorDobro je vedeti: Priporočeno porcijo izdelka določi proizvajalec sam in tu lahko nastane težava. Proizvajalci navadno raje priporočijo manjše porcije, saj je posledično tudi manjša vrednost hranil, ki jih želimo v prehrani zmanjšati (sladkor, sol...). Prav tako pa te vrednosti lahko dodatno izpostavijo na sprednji strani, ki je pravzaprav oglasni prostor za konkreten izdelek, in zapišejo manjšo energijsko vrednost. Ni skrivnost, da so številni pozorni predvsem na informacijo o kalorijah.

porcije-hranilna-vrednost

Slika: Primer prikaza dodatne navedbe hranilne vrednosti na sprednji strani izdelka

Le redki upoštevajo priporočila o priporočeni porciji

Več kot tisoč potrošnikov smo v spletni anketi povprašali ali pri pripravi kosmičev upoštevajo s strani proizvajalca priporočeno porcijo 30 gramov. Količino smo prikazali tudi s pomočjo slike.
Rezultati ne presenečajo: le 12 odstotkov vprašanih priporočeno porcijo dosledno upošteva, šest odstotkov pa jih zaužije manj od priporočene porcije.

porcije-anketa

Skoraj polovica vprašanim pa se zdi porcija premajhna in pri pripravi obroka porcijo vsakokrat povečajo. To je dejstvo je v luči zmanjševanja problema debelosti in previsokega vnosa prostih sladkorjev precej problematično.

Spremljajte e-novice o projektu Food PRO

Ime in priimek(*)
Prosimo, vpišite svoje ime in priimek.

E naslov(*)
Prosimo, vpišite vaš e naslov.

Želim prejemati novice o projektu Food PRO v sklopu tedenskih e-novic ZPS

Invalid Input

(*)
Invalid Input

* obvezno polje

Logo slo-002 objave-na-spletu

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA