Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Projekt Food PRO
Projekt Food PRO
11. december 2020

Zveza potrošnikov Slovenije je kot vodilni partner pristopila k mednarodnemu projektu Food PRO, ki je namenjen prenosu znanja in dobrih praks na področju potrošniškega testiranja.

Projekt Food PRO se bo osredotočil na izmenjavo najboljših praks in znanja za nadaljnji in dolgoročni razvoj potrošniških organizacij v šestih državah regije CESEE, in sicer poleg Slovenije še v Avstriji, Češki, Hrvaški, Slovaški in Madžarski.

Gradil bo na zmogljivostih in opolnomočenju ekip za izvajanje tržnih raziskav in neodvisnega primerjalnega testiranja živilskih izdelkov, pri čemer bodo manjše potrošniške organizacije ob pomoči in sodelovanju z uveljavljenimi srednje velikimi potrošniškimi organizacijami iz regije postale suverene pri izvajanju teh aktivnosti, vključno z učinkovitim komuniciranjem.

Neodvisno primerjalno testiranje omogoča celovito informiranje potrošnikov

Potrošniki so vsak dan, hote ali nehote, izpostavljeni številnim oglasnim sporočilom. Prav oglaševanje je pogosto razlog, da izvedo o obstoju določenih izdelkov, da ti izdelki pritegnejo njihovo pozornost na prodajnem mestu. A oglasna sporočila izdelke pogosto predstavljajo le z izbrano lastnostjo, ki izdelek prikažejo v najboljši luči.

Neodvisno primerjalno testiranje, ki ga izvajamo potrošniške organizacije, obljubam v oglasnih sporočilom nastavlja ogledalo in je svojevrsten antipod tem vsebinam, hkrati pa potrošnikom poda tudi nepristransko primerjavo kakovosti med testiranimi izdelki.

Takšno testiranje je zato zelo učinkovito orodje za povečanje preglednosti trga potrošnikom pa omogoča, da se lažje in bolj informirano odločajo za bolj kakovostne, vendar ne nujno dražje izdelke.

V okviru projekta bo izveden primerjalni test izbranih kosmičev

S projektom Food PRO ne bodo pridobile le potrošniške organizacije, ki sodelujejo na projektu, ampak tudi potrošniki, ki se bodo lahko seznanili z izsledki testa izbranih kosmičev. Izvedba testa bo omogočila manjšim organizacijam vpogled in sodelovanje pri izvedbi vseh postopkov tudi v praksi, potrošnikom pa omogočila vpogled v rezultate in s tem tudi primerjavo različnih izdelkov med seboj.

Z rezultati testa bomo odgovorili tudi na vprašanje, ali obstaja dvojna kakovost med identičnimi izdelki na različnih trgih EU. Rezultati bodo objavljeni maja 2021.

Spremljajte e-novice o projektu Food PRO

Ime in priimek(*)
Prosimo, vpišite svoje ime in priimek.

E naslov(*)
Prosimo, vpišite vaš e naslov.

Želim prejemati novice o projektu Food PRO v sklopu tedenskih e-novic ZPS

Invalid Input

(*)
Invalid Input

* obvezno polje

Logo slo-002 objave-na-spletu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več