Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. november 2021

Potrošniki nas pogosto sprašujete, kaj se zgodi z izdelki, ki so odpoklicani s trga, zato v nadaljevanju odgovarjamo na to res pomembno vprašanje.

Odgovor ZPS

Izdelki, ki so nevarni za uživanje, so lahko odpoklicani s trga, lahko so samo umaknjeni iz skladišč ali pa zavrnjeni oziroma uničeni v okviru carinskega postopka. Nevarna živila ne smejo biti v prodaji.

Živilo lahko odpokliče inšpekcija, trgovec, proizvajalec ali distributer, ki je v nadzoru ter z analizami in presojanjem ugotovil, da je živilo nevarno.

Živila, ki so nevarna zaradi nevarnih snovi (npr. pesticidi, težke kovine), mikroorganizmov (npr. patogenih, ki lahko povzročijo bolezni) ali tujkov v hrani (npr. steklo, kovina), se morajo uničiti.

Živila, ki se odpokličejo oziroma umaknejo s trga zaradi nedeklariranih alergenov, se lahko vrnejo proizvajalcem in primerno označijo z dodatno nalepko.

Kadar je živilo nevarno zaradi nekega aditiva ali sestavine sestavljenega živila in je odpoklicano s trga, mora proizvajalec živila obvestiti tako distributerja/prodajalca aditiva kot tudi inšpekcijske organe o nevarnem aditivu ali sestavini.

Nato sledi odkrivanje izvora aditiva ali sestavine skozi celotno prehransko verigo. Pri tem morajo sodelovati inšpekcijske službe več držav, ki poskrbijo, da se aditiv ali sestavina umakne s trga.

Avtorica: Marjana Peterman

favicon Preberite več: Odpoklici - kaj je dobro vedeti?
favicon Spremljajte: Odpoklici nevarnih izdelkov in živil

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več