Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. marec 2021

Jedi z žara poleg ajvarja, sveže zelenjave in čebule pogosto spremlja tudi kajmak. Ta mlečni izdelek je bolj kot pri nas poznan v sosednjih državah Balkana, tradicionalno ga proizvajajo tudi na Bližnjem vzhodu in v Turčiji.

Beseda kajmak izhaja iz turške besede kaymak, izpeljanke iz turškega korena kay, ki pomeni čvrst oziroma trd. Slovenci smo poimenovanje za mazav mlečni izdelek iz zorjene smetane kuhanega ovčjega ali kravjega mleka, glede na Slovar slovenskega knjižnega jezika, prevzeli iz hrvaščine oziroma srbščine.

Čeprav za Slovenijo ni ravno tipičen, pestra ponudba na trgu kaže, da kajmaka nismo le vzljubili, ampak nam je tako všeč, da ga tudi proizvajamo. Večina izdelkov, ki smo jih vključili v tržni pregled, je namreč proizvedena v Sloveniji, eden je celo ekološki. Le dva sta proizvedena v Bosni in Hercegovini, eden na Hrvaškem in eden v Srbiji.

Pod drobnogled smo postavili 16 izdelkov trgovskih in blagovnih znamk, ki smo jih kupili v večjih ljubljanskih trgovinah – Eurospinu, Hoferju, Mercatorju, Sparu in Tušu. Čeprav so si na prvi pogled zelo podobni in imajo vsi navedbo kajmak, pa so med njimi velike razlike v sestavi in hranilni vrednosti.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA