Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

10. februar 2021

Je zdravo? Koliko in kako pogosto naj bi ga uživali? Ali pa se mu je nemara bolje izogniti? Mnenja o maslu so deljena tako med potrošniki kot strokovnjaki. A za mnoge je nenadomestljivo, najsibo namaz na kruhu, maščoba pri peki ali pika na i različnim jedem. Zanimalo nas je, kako kakovostno je maslo, ki je na voljo na trgovskih policah.

  • Kemijski parametri (15%)
  • Mikrobiološki parametri (25%)
  • Čvrstost (0%)
  • Senzorična ocena (50%)
  • Označba (10%)
  • Skupna ocena: 100%

Kemijski parametri (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo analizirano vsebnost maščobe in vode glede na Pravilnik o minimalni kakovosti »surovega masla I vrste«.

Mikrobiološki parametri (25 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost bakterije E. coli, lipolitičnih bakterij in plesni. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za posamezno vsebnost bakterij ali plesni. Če je izdelek za mikrobiološke parametre dobil oceno nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.

Čvrstost (0 odstotkov skupne ocene)

Merjenje čvrstosti in s tem posledično mazavosti je potekalo s posebnim aparatom (Texture analyser; Stable Micro Systems Ltd., Godalming, Surrey, Velika Britanija), ki vključuje standardno žico s premerom 0,3 mm in omogoča rezanje masla ali podobnega vzorca v obliki bloka, kvadra. Med rezanjem smo v laboratoriju izmerili silo in čas, potreben za prehod žice skozi maslo, in tako določili čvrstost izdelka.

Senzorična ocena (50 odstotkov skupne ocene)

Izdelke smo senzorično analizirali skladno s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009. Pri senzorični analizi smo upoštevali 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa. Analizo je izvedel 3- do 4-članski panel strokovnih ocenjevalcev. Skupna ocena izdelka ne more biti višja od ocene senzoričnih lastnosti, če je ocena senzoričnih lastnosti povprečno ali slabše.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe in kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost obveznih navedb (ime izdelka, navedba proizvajalca oziroma nosilca živilske dejavnosti, neto količina izdelka), navedbo in način navajanja hranilne vrednosti, navodil za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe (merilni trak).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA