Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
13. september 2019

"Kako naj perem zimsko športno jakno s podlogo iz flisa, da ne bo izgubila videza in lastnosti, predvsem impregnacije? Po znaku na etiketi sklepam, da jo lahko sama perem v stroju. V trgovini so omenili, da bo čez čas potrebna ponovna impregnacija."

Da bo jakna dlje uporabna, jo čim redkeje operemo, enkrat na leto običajno zadostuje. S pranjem obremenjujemo membrano in poobdelavo, zato impregnacija popusti. Peremo pri nizki temperaturi, priporočamo uporabo sredstva za občutljivo perilo, obvezno brez mehčalca. Včasih proizvajalec v navodilih za vzdrževanje priporoča po pranju obdelavo v sušilnem stroju ali likanje na nizki temperaturi, s tem naj bi zmanjšali popuščanje impregnacije. Če teh priporočil ni na etiketi ali priloženih informativnih navodilih, jakno po pranju le obesimo na obešalnik, sušimo v senci. Ko izdelek izgubi vodoodbojnost in voda ne odletava več s površine v obliki kapljic, je nujna ponovna impregnacija. Pri izbiri sredstva natančno preverite napotke za uporabo, predvsem, ali ustreza materialom jakne.

favicon Rezultati testa pralnih strojev: na voljo rezultati za 399 pralnih strojev, 19 jih lahko kupite tudi pri nas

Pred časom so nemški kolegi preverjali učinek impregnacijskih sredstev in ugotovili, da sredstva v obliki spreja bolj malo izboljšajo zaščito pred dežjem, medtem ko so sredstva, s katerimi jakno obdelujemo v pralnem stroju, bolj učinkovita. Na testu so ustvarili tudi umetne pregibe in ugotovili, da je vodoodbojnost na lomih po ponovni impregnaciji celo boljša kot na lomih na novi jakni. Slaba stran ponovne impregnacije v pralni kopeli pa je, da s tem impregniramo vse plasti jakne, tudi podlogo, in pri tem uničimo eno od pomembnih nalog – vpojnost podloge. S ponovno impregnacijo bomo torej dobro zaščiteni pred dežjem, občutek udobja pa bo slabši. Če ste nagnjeni k potenju, je to slaba rešitev, bolje bo razmišljati o novi jakni.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA