Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
01. oktober 2018

"Pred enim mesecem sem kupila obleko. Vsak novi kos zaradi barv in kemikalij, ki jih uporabijo pri izdelavi oblačila, najprej namočim v mlačno vodo. Obleka (mislim, da je 100-odstotni bombaž ali pa mešanica bombaža in še nečesa) je bila temno vijoličasta s cvetličnim vzorcem v svetlejših barvah (tudi beli) in je pri namakanju spustila barvo. Vodo sem zato večkrat zamenjala, dokler ni bila skoraj prozorna. Ko sem obleko posušila, sem ugotovila, da predvsem beli odtenki na obleki niso več beli, ampak modrikasti. Ker sem obleko oprala ročno, nisem kršila navodil za vzdrževanje (predpisano je bilo pranje v stroju pri 30 °C s programom za občutljivo perilo), zato me zanima, ali lahko izdelek reklamiram?"

Odločitev, da pred prvo uporabo oblačila, ki prihajajo v stik s kožo, operete, ni sporna, žal pa ste izbrali napačen postopek.

favicon Preverite rezultate: test detergentov za pranje občutljivega perila

favicon Preverite rezultate: test pralnih strojev

Proizvajalec priporoča nizkotemperaturno pranje v stroju (30 °C ali manj) z znižano mehansko obdelavo (črtica pod kadico nakazuje, da gre za občutljiv kos oblačila). Ob upoštevanju teh priporočil in uporabi ustreznega pralnega sredstva se oblačilo naj ne bi poškodovalo (dimenzijske spremembe, zmečkanine, spremembe barv). Programi v sodobnem stroju so nežnejši od ročnega pranja in med celotnim postopkom skrbno nadzorovani (temperatura, mehanika, čas).

Glede na simbol za pranje bi morali uporabiti pralno sredstvo za občutljivo perilo, saj vsebuje snovi, ki skrbijo, da se tkanina ne razbarva. Barvne delce, ki se med pranjem kljub temu deloma sprostijo, pa zadržijo v kopeli in s tem preprečijo obarvanje svetleje obarvanih predelov. Ta sredstva vsebujejo tudi optična belila, ki povečujejo odboj svetlobe in navidezno osvežijo barve ter dajejo vtis večje beline.

Morda se zdi nelogično, a zaradi razvoja tehnologije je pranje v pralnem stroju nežnejše od ročnega. Ne le zaradi samodejno nadzorovanih postopkov, temveč tudi zaradi detergentov, ki jih uporabljamo za pranje. V vašem primeru torej ne gre za napako proizvajalca in reklamacija ne bi bila uspešna.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA