Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
17. avgust 2018

Francoska agencija za zdravje in varnost hrane, okolja in varnost pri delu (ANSES) je objavila poročilo o nadzoru nad nevarnimi snovmi v tekstilnih izdelkih in obutvi. V oblačilih so odkrili 20 različnih potencialno alergenih kemikalij in kemikalij, ki dražijo kožo. V obutvi pa kar 50 različnih neželjenih kemikalij.

V okviru nadzora so pregledali 25 oblačil, v njih pa so med drugim odkrili nonylfenole in formaldehide ter kemikalije, ki jih sicer ne odkrivajo v okvir rednega nadzora kot so 1.4-paraphenylenediamine (PPD), derivate organotin-a ali pa ostanek azo barvil.

Priporočljivo je, da tekstilne izdelke pred prvo uporabo operete.

PPD so odkrili v petini tekstilnih izdelkov, 16% pa je bilo onesnaženih z nikljem ali drugimi težkimi kovinami (svinec in živo srebro). Pregledali so tudi 14 vzorcev obutve, pri vseh je bila prisotnost kroma VI nižja kot 3 mg/kg, kar je meja, ki je določena v regulativi REACH.

Kot so poudarili pri ANSES, je potreben strožji nadzor nad neželjenimi kemikalijami v tekstilu in obutvi. Poleg tega pozivajo proizvajalce, naj več pozornosti namenijo zagotavljanju neoporečnih surovin.

Sicer pa se Francija in Švedska zavzemata za zaostritev regulacije REACH in razširitvi seznama 33 kemikalij, ki so prepovedane za uporabo v tekstilu, izdelkih iz usnja in krzna.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA