Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
08. maj 2018

Strokovnjaki, ki so predstavniki posameznih članic EU v REACH komiteju, so se dogovorili za omejitev več kot 30 nevarnih substanc v oblačilih in tekstilnih izdelkih. Na seznamu neželjenih kemikalij sta med drugim svinec in kadmij ter druge strupene kemikalije, ki jih uporabljajo za barvanje in obdelavo tekstila.

Potrošniške organizacije smo zadovoljne, da je na agendi EU končno tudi ta problem, hkrati pa opozarjamo, da mora biti veliko še storjenega, da bodo potrošniki res varni pred uporabo karcinogenih in mutagenih kemikalij v tekstilnih izdelkih.

Na seznamu je bilo sprva 300 kemikalij, potrjen seznam pa je skrčen na desetino prvotnega. Opozarjamo tudi na potrebno omejitev ostankov kemikalij v tekstilu, kot je na primer karcinogen formaldehid.

Kljub sprejetemu dogovoru je torej trenutno za potrošnike, ki se želijo izogniti nevarnim kemikalijam v tekstilu, še najbolj zanesljiva alternativa oznaka EU Ecolabel.

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC: “Veseli smo, da nekaterih kemikalij odslej ne bo več v naših oblačilih in posteljnini. Toda EU je zamudila priložnost, da potrošnike zaščiti še bolje. Dobro je, da je prepovedanih vsaj 30 substanc, a to je veliko manj od prvotno načrtovanih 300. To pomeni, da so nekatere neželjene kemikalije še vedno lahko v oblačilih za dojenčke in otroke.«

Potrošniške organizacije menimo, da bi bila najboljša rešitev sprejetje zakonodaje, ki bi posebej urejala področje nevarnih kemikalij v tekstilnih izdelkih.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA