Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
03. april 2018

"Pri likanju majic, tudi nekaterih hlač, imam težave z naravnavanjem stranskih šivov, ki so včasih zamaknjeni tudi po nekaj centrimetrov! Likanje je bolj zamudno, porabim več elektrike. Majice kupujem v H&M, Zari, včasih v Nami, komaj kaj bolje je z znamko Benetton, Champion. Verjetno so majice dražjih proizvajalcev bolje krojene, a za take žal nimam denarja. So to izdelki z napako? Smo mogoče trg za oblačila, ki ne ustrezajo standardom v drugih državah? Kakšno je vaše mnenje?"

Iz prakse vemo, da je razlik v kakovosti pri izdelavi majic na trgu veliko in tudi, da je sukanje stranskega šiva pogostejše pri tistih z nižjo ceno. Poglejmo najprej, kje vse so vzroki za težavo.

Najpogosteje prihaja do sukanja zaradi načina izdelave osnovnega materiala, pletiva, ki se danes večinoma izdeluje na okroglih večsistemskih pletilnih strojih, ki omogočajo posebno hitro pletenje. Pletivo nastaja v obliki cevi, ki ga za potrebe konfekcioniranja razrežejo, da dobijo plosko tekstilijo. Zaradi načina pletenja vrstice v takem pletivu niso vzporedne (pri enem zasuku stroja nastaja več vrstic hkrati), dvigujejo se v obliki bolj ali manj položne spirale, ki se vije navzgor, kar pri nadaljnji obdelavi pletiva bolj ali manj uspešno izravnavajo. Tu je srž problema, pri cenejših izdelkih temu ne namenjajo dovolj pozornosti. Med pranjem majic se pletivo ponovno sprosti, kar povzroči ponovne deformacije oblačila, sukanje šivov.

Na končni izdelek vpliva tudi kakovost uporabljene preje. Neumirjena preja, ki pozvroča sukanje zank, je prav tako lahko vzrok za deformacijo pletiva. Enako velja za površno krojenje. Kljub vsemu omenjene deformacije majicam ne zmanjšujejo uporabnosti, saj jih lahko po pranju vsaj do neke mere odpravimo (z veliko mero potrpežljivosti, seveda), zato se lahko izdelki regularno prodajajo, a po nižjih cenah. Tovrstno kakovost majic najdemo tudi v drugih državah, ne le pri nas. Bolj kot omenjene težave so skrb vzbujajoče neverjetno nizke cene teh oblačil, če pomislimo, koliko materiala je potrebnega in koliko je postopkov izdelave, da oblačilo nastane. Pri dragih majicah težav z zamaknjenimi šivi naj ne bilo, če pa jih vseeno zaznamo, je prav, da jih reklamiramo.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA