Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema

Potrebujemo novo posteljo za sina, srednješolca, ker je obstoječa klasičnih dimenzij (200 x 90 centimetrov) zanj prekratka. To seveda pomeni nakup nove postelje in ustreznega ležišča, a ležišča večjih dimenzij izdelujejo le po naročilu. Tudi odeja in posteljnina morata biti ustreznih dimenzij. Vse skupaj je velik zalogaj, zato prosim za nasvet, na kaj vse moramo paziti, saj pri izdelavi po naročilu možnosti vračanja oziroma menjave skoraj ni.

Res je, menjava vseh elementov spalne opreme ni poceni. Če začnemo pri postelji – ta naj bo vsaj 20 centimetrov daljša od višine človeka in, če je le dovolj prostora v sobi, naj bo tudi širša.

Priporočam izvedbo brez stranic oziroma s stranico le ob vzglavju, ker zmanjša občutek omejenosti. Ne pozabite na podlago za posteljni vložek, prednapeto letveno podnožje, ki prispeva k optimalni podpori telesa in omogoča zračenje vložka čez cel dan.

Izbira sestave vložka je pri večjih dimenzijah praviloma nekoliko omejena, najpogosteje ponujajo zgolj ležišča iz pene ali lateksa, so pa med njimi razlike v cenah lahko zelo velike. Toliko bolj, če so osnovnemu materialu dodane še bolj ali manj tanke plasti drugih materialov, ki naj bi izboljšale počutje, a tanjša je plast, manj je učinka.

Trdoto ležišča izberite glede na sinovo težo, raje naj bo nekoliko trša kot premehka in debela 20 centimetrov ali več. Izvedbe z različnimi trdotami vzdolž ležišča, ponujajo se 3-, 5- ali 7-conska ležišča, nudijo večjo podporo delom telesa, ki močneje pritiskajo na podlago, a ob uporabi kakovostnih prednapetih letvic cone niti niso tako pomembne, namen obeh sistemov je enak.

Odeja in posteljnina naj bosta iz pralnih materialov, dimenzije pa usklajene s posteljo, to pomeni najmanj enake dolžine in okrog 50 centimetrov širše od ležišča. Polnilo v odeji izberite glede na temperaturo sobe v različnih letnih časih. Namig – z izbiro odeje 2 v 1 (dve speti odeji) je mogoče ugodno zadostiti tako pogojem poleti kot pozimi, če je prostor ogrevan.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA