Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema

Novi koronavirus nas spremlja že kar nekaj časa, a je v zvezi z njim še vedno veliko neznank. Medtem ko so znanstveniki potrdili, da se med ljudmi prenaša kapljično, še ni dokazov, da bi se prenašal tudi po zraku, čeprav lahko v kapljicah, ki nastajajo pri kašljanju, virus ostane aktiven nekaj ur. Kaj to pomeni, če v prostoru uporabljamo prezračevalne in klimatske naprave ter čistilnike zraka?

Na podlagi do zdaj izvedenih študij, povezanih z novim koronavirusom SARS-CoV-2, in na podlagi preteklih izkušenj ob izbruhu virusa sars v letih 2002 in 2003, ki so pokazale, da lahko sorodni koronavirusi v zraku preživjo nekaj ur, ni mogoče izključiti širjenja novega koronavirusa prek prezračevalnih in klimatizacijskih sistemov.

Tipična velikost virusa je od 80 do 160 nanometrov in v zraku v običajnem okolju v zaprtem prostoru ostane aktiven do tri ure, na površinah brez ustreznega čiščenja (razkuževanja) pa dva do tri dni. Tako majhni delci lebdijo v zraku in zračni tokovi jih lahko zanesejo tudi v odvodne kanale prezračevalnih sistemov. Kakor navajajo na Zvezi evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (REHVA), so znanstveniki z brisi že dokazali prisotnost virusov v odvodnih prezračevalnih kanalih iz prostorov, v katerih so se zadrževale okužene osebe. Na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIH) v ameriški zvezni državi Montana pa so ugotovili, da lahko virus SARS-CoV-2 v klimatskih sistemih brez filtrov preživi približno dve uri.

Novi koronavirus lahko na površinah iz bakra preživi do štiri ure, na kartonu do 24 ur, na površinah iz plastike in nerjavnega jekla pa tudi do tri dni. V zraku lahko v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, po do zdaj znanih ugotovitvah preživi nekaj ur.

Ali torej sploh lahko uporabljamo prezračevalne in klimatske naprave? Odgovor je: da. Prezračevanje prostorov, v katerih se zadržujejo ljudje, je kljub vsemu navedenemu pomembno za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Po podatkih nemške Zvezne agencije za okolje je sicer tveganje za okužbo povezano z relativno zračno vlažnostjo v prostoru. SARS-CoV-2 je precej odporen in postane ranljiv šele pri več kot 80-odstotni relativni vlažnosti in pri temperaturi nad 30 stopinj Celzija, kar pa je skoraj nemogoče doseči. Sluznice so najbolj dovzetne za vstop virusov pri zelo nizki relativni vlažnosti, od 10- do 20-odstotni, a dodatno vlaženje zraka v prostoru po mnenju Zveze evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo ni smiselno, saj bi morali, kot že rečeno, doseči več kot 80-odstotno relativno vlažnost, hkrati bi moralo biti v prostoru več kot 30 stopinj, kar s stališča bivalnega udobja ni zaželeno. Prav tako ni treba spreminjati nastavitev ogrevanja oziroma hlajenja, saj ni dokazano, da bi bilo `preživetje´ virusa neposredno odvisno zgolj od temperature.

Pravilno in zadostno prezračevanje
Pravilno in zadostno prezračevanje prostorov, v katerih se zadržujejo ljudje, je pomembno tudi v času koronavirusa. Na podlagi priporočil, ki jih je pripravila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so pri evropskem združenju REHVA pripravili praktične nasvete za varno delovanje prezračevalnih in klimatskih sistemov v stavbah, ki jih povzemamo v nadaljevanju (na svoji spletni strani jih povzema tudi NIJZ).

  • Mehansko prezračevanje – V prostorih, v katerih se zadržujemo, je priporočljivo mehansko prezračevanje z največjim možnim pretokom zraka. Z zmanjšano močjo naj bi sistem deloval tudi takrat, ko v prostoru ni ljudi. Če to ni mogoče, naj bi se prezračevanje vklopilo vsaj nekaj časa pred prihodom ljudi v prostor in delovalo še nekaj časa po tem, ko prostor zapustijo.
  • Pogostejše odpiranje oken – Kjer ni mehanskega prezračevanja, je nujno naravno prezračevanje z odpiranjem oken. Še zlasti je pomembno, da ob prihodu v prostor, v katerem so se prej zadrževali drugi ljudje, za 15 minut na stežaj odpremo okna in vrata.
  • Toaletni prostori – Odpiranje oken v toaletnih prostorih brez mehanskega prezračevanja se odsvetuje, saj lahko prepih pospeši pretok zraka v druge prostore. Priporočljivo je zapiranje vrat in podaljšano delovanje odvodnih ventilatorjev. Med spiranjem wc-školjke naj bo pokrov vedno spuščen, s tem se zmanjša možnost pršenja drobnih kapljic v zrak.
  • Le rekuperacijski sistemi s sistemom HVAC– Pri toplotnih izmenjevalnikih rekuperacijskih enot se lahko zgodi, da delci iz odpadnega izstopnega zraka prehajajo v sveži vstopni zrak, kar je še zlasti verjetno pri rotacijskih izmenjevalnikih. Problematične so lahko tudi izvedbe manjših lokalnih prezračevalnih naprav, pri katerih se zrak po isti poti v prostor dovaja in iz njega odvaja. Takšne naprave je z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa najbolje popolnoma ustaviti. Delujejo lahko le rekuperacijski sistemi s sistemom HVAC, ki zagotavljajo 100-odstotno ločenost izstopnega in vstopnega zraka.
  • Brez recirkulacije zraka – Pri napravah, ki omogočajo delni povratek odpadnega zraka v sveži zrak, je priporočljivo tesno zapreti vmesne lopute, da se zrak iz enega prostora ne razpiha po vseh prostorih v stavbi. To velja tudi v primeru, če ima naprava vgrajene filtre, saj ti iz zraka ne morejo odstraniti tako majhnih delcev, kot so virusi. Večinoma namreč niso vgrajeni HEPA-filtri, ki so edini učinkoviti pri filtriranju delcev z virusi. Posledica zatesnitve lopute je lahko pomanjkanje moči za dogrevanje dovedenega zraka, vendar je bolje, da v prostor prihaja nekoliko hladnejši zrak kot pa okužen z virusom.
  • Čiščenje prezračevalnih kanalov ni potrebno – Ob upoštevanju zgornjih priporočil ni nevarnosti prenosa okužbe med prostori, zato čiščenje odvodnih kanalov po mnenju združenja ni potrebno.
  • Menjava filtrov zunanjega zraka ni potrebna – Večina sodobnih naprav ima filtre za dovedeni zrak vgrajene takoj za mestom, kjer se ta zrak zajema, običajno so stopnje F7 ali F8, kar zadošča, da prestrežejo tudi najmanjše delce in viruse.
  • Čistilniki zraka le s filtrom HEPA – Čistilniki zraka so v boju s koronavirusom učinkoviti le, če imajo vgrajene filtre HEPA, kar pa je pri napravah srednjega cenovnega razreda, ki so v gospodinjstvih najbolj razširjene, prej izjema kot pravilo. Čistilnik zraka z vgrajenim ionizatorjem je lahko le delno učinkovit, pa še to le takrat, ko se zadržujemo v njegovi neposredni bližini. Večinoma pa velja, da je povečan dovod svežega zraka bodisi z mehanskim bodisi z naravnim prezračevanjem boljša rešitev.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA