Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

"Mami želim kupiti vgradno kuhalno ploščo, ker kuha na več deset let starem štedilniku, v katerem pečica že nekaj let ne deluje. Pečico je nadomestila z vgradno, za kuhanje je do zdaj uporabljala plin. Bliža se osemdesetim, zato se mi zdi varneje, da bi uporabljala elektriko. Prosim za pomoč pri odločitvi, ali naj ostane pri plinskem kuhališču ali vzame električnega, z navadnimi ploščami ali z indukcijo?"

Menjava plina z elektriko se zdi na prvi pogled pametna, elektrika je varnejša, a so klasična električna kuhališča v primerjavi s plinom precej počasnejša. Plin je po moči in hitrosti kuhanja še najbolj primerljiv z indukcijo, zato tako menjavo na splošno priporočamo. Vendar zahteva kuhanje z indukcijo kar nekaj prilagajanja, navaditi se je treba na bolj ali manj velike spremembe v postopkih in pri uravnavanju temperature.

Vsak tak preskok je za mlade razmeroma preprost in hiter, zavedati pa se moramo, da starejše osebe delujejo nekoliko drugače. Napak zaradi nepravilne uporabe bo več, to človeka naredi živčnega in napake se še množijo. Kuhanje na plin lažje nadziramo in poteka hitreje. Oseba, ki je navajena plina, se bo težko privadila kuhanju na elektriko. Predlagam, da se odločite za plin, morda za izvedbo s steklokeramično površino, nad katero so gorilci in nosilci posode, ki olajšajo čiščenje. Za večjo varnost naj bo model opremljen z elektronskim vžigom in s sistemom za zaznavanje ugašanja plamena.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA