Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Melamin je ime za kemikalijo iz katere izdelujejo različne plastične izdelke, najpogosteje plastično posodo, pribor in kozarce. V zadnjih mesecih je bilo odpoklicanih več izdelkov zaradi presežene vrednosti melamina. Zakaj je melamin nevaren, če pride v stik z živili?

Melamin z različnimi dodatki polimerizirajo v plastične materiale, ki jih uporabljalo za izdelavo laminatov, različnih premazov in lepil, pa tudi za gospodinjske pripomočke. Proizvajalci ta material uporabljajo pogosto za to, ker ga lahko oblikujejo, pobarvajo, je poceni in trden.

Kadar je melamin nepravilno polimeriziran, se iz izdelkov, ki so izdelani iz takšnega materiala, sproščata melamin in formaldehid. Zakonodaja določa še dovoljene mejne vrednosti izločanja teh kemikalij.

Zakaj je melamin nevaren?
Malamin je za človeka in živali (sesalce) rahlo strupen, če ga zaužijemo v večjih količinah in ga uživamo daljše časovno obdobje. Iz telesa ga izločimo prek ledvic in urina. Že v treh urah po zaužitju ga izločimo polovico.

Kadar pa ga zaužijemo preveč in je urin rahlo kisel, se v urinski cevi in mehurju lahko tvorijo trdi kristali / kamni. Kot vsak tujek v telesu, lahko stalna prisotnost trdih kristalov v urinskem sistemu, povzroči vnetja, ponavljajoča vnetja pa lahko povečajo tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Majhni otroci so posebej občutljivi in tvorba kristalov lahko privede do poškodbe ledvic.

ZPS svetuje
Priporočamo, da se melaminski plastiki za gospodinjske pripomočke izogibate, posebno če imate majhne otroke, če pa že uporabljate na primer trde plastične kuhalnice, zajemalke, prijemalke ali krožnike, potem jih ne izpostavljate preveč ali predolgo kislim, oljnatim živilom ter vročini.

Nikoli ne uporabljajte melaminske posode ali krožnikov v mikrovalovni pečici.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA