Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

V nekaterih receptih svetujejo pečenje z vročim zrakom, v drugih pečenje z ventilacijo. Zanima me, ali je razlika med obema načinoma pečenja in če je, kakšna je?

Odgovor ZPS

Med pečenjem z vročim zrakom in pečenjem z ventilacijo z vidika uporabe ni razlike. Gre za različni tehnični izvedbi.

Pri prvi sta v zadnji steni pečice obročasti grelec, ki proizvaja topel zrak, in ventilator, ki ga vrtinči po notranjosti pečice. Toplota prihaja enakomerno z vseh strani, zato lahko pečemo na primer piškote na več ravneh hkrati, temperatura pečenja pa je okrog 20 stopinj nižja kot pri klasičnem pečenju (segrevanje spodaj/zgoraj).

Pri pečenju s kroženjem zraka (ventilacijo) pa v pečici ni dodatnega vira toplote, le ventilator, ki vrtinči vroč zrak, ki ga oddajata spodnji in zgornji grelec oziroma žar. Prednost takega pečenja je v obeh primerih hitrost pečenja (piškoti) in enakomerna zapečenost na primer piščanca, zaradi nižje temperature prihranimo tudi pri energiji.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA