Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Spomnim se čudovitih kosil pri stari mami, za pripravo jedi je uporabljala pekač iz gline, ki ga je pred peko namakala. Vedno se je hvalila, da s pripravo kosila v njem nima dela, le gostje naj se vnaprej najavimo (zaradi namakanja). Je tako posodo še mogoče kupiti?

Zdaj sama kuham in si želim takšen pekač, da bi v njem "brez dela" kaj dobrega pripravila tudi za naju z možem in najine goste.

Odgovor ZPS

Sklepam, da je stara mama kosila pripravljala v rimskem loncu, ki je pri nas morda nekoliko manj znan. Posoda in način uporabe spominja na pripravo hrane v rimskih časih.

Rimski lonec je priljubljen predvsem zaradi okusnosti v njem pripravljenih jedi in vsestranske ter preproste uporabe. Značilno zanj je, da ima pokrov, ki je prav tako iz gline, in da je izdelan iz porozne, neglazirane gline.

Glinene posode z loščem nimajo pravih lastnosti rimskega lonca. Pri nas so v prodaji le te, pravi rimski lonec pa lahko kupite pri tujih spletnih trgovcih, izbirate lahko med različnimi oblikami in velikostmi.

Rimski lonec moramo pred toplotno obdelavo namakati, da se glina napoji z vodo, pečenki zato ni treba dodajati tekočin. Hrana se pripravlja v lastnem soku, tudi brez dodajanja maščob in soli.

S pripravo lahko začnemo nekaj ur pred obrokom oziroma prihodom gostov, tako je kuhinja do prihoda gostov čista, v miru pripravimo tudi mizo, brez strahu, da jed ne bi uspela.

Poleg pečenke ali pečenega piščanca z zelenjavo in krompirjem lahko v njem pripravljamo enolončnice, golaž, spečemo lahko tudi kruh. Namočen lonec postavimo v hladno pečico, toplotna obdelava pa lahko poteka tudi pri visokih temperaturah (nad 200 °C). Časi pečenja so v primerjavi s klasičnimi posodami precej daljši.

Če želimo, da bo pečenka tudi zapečena, lonec proti koncu za nekaj minut odkrijemo.

Zaradi poroznosti gline smemo lonec pomivati zgolj z vročo vodo, brez detergenta, ker bi ta prodrl v glinene pore in bi se pri naslednji uporabi med toplotno obdelavo sproščal v živila. Površine ne drgnemo, po potrebi lonec le za nekaj časa potopimo v vročo vodo.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA