Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Na voljo so v vseh mogočih velikostih in oblikah, a kupujemo jih za enak namen: pečenje ali kuhanje na prostem, po možnosti na čim bolj prvinski način. Sezona žarov je letos zaradi hladnega in deževnega vremena morala nekoliko počakati, zato verjamemo, da je marsikdo že kar pogrešal celoten obred, povezan s pripravo hrane na rešetki.

Že res, da lahko žar kupite kar spotoma, na bencinski črpalki, in ga po uporabi zavržete, a to kuharskih mojstrov in zahtevnejših jedcev zagotovo ne bo navdušilo. Če želite nekaj več, si je treba vzeti čas, preveriti ponudbo na različnih koncih in izbrati model, ki bo najbolje odgovoril na tri vprašanja: kaj boste pekli (in kuhali), kje in kako pogosto boste to počeli ter za koliko ljudi boste običajno pripravljali hrano.

V članku preberite:

Žar na oglje za ljubitelje arome po dimu

Prvo sito je zagotovo vrsta žara. Ljubitelji pristnega z dimom preplavljenega okusa, ki si lahko za pripravo vzamejo nekaj več časa, bodo zagotovo posegli po žaru na oglje. Na splošno so cenejši, pečenje poteka pri višjih temperaturah, a boste morali redno skrbeti za zalogo oglja.

Pri uporabi žara na oglje so pomembne izkušnje, saj je že samo prižiganje in doseganje ravno pravšnje temperature naloga, ki so ji kos le izkušeni mojstri.

Priprava, preden na rešetke položite prvi kos hrane, je bistveno daljša, med pečenjem imate manj možnosti za nadzor temperature, na koncu pa se boste morali kar resno potruditi, da boste žar dobro očistili.

favicon Preberite več: Test oglja za žar

Izbirate lahko med tremi osnovnimi oblikami žarov na oglje. 

Samostoječi 

Samostoječi so lahko manjši in zložljivi, primerni so za uporabo na pikniku, na splošno pa so najprimernejši za tiste, ki žar le redko uporabljajo in nimajo veliko prostora za shranjevanje.

zar kaj izbrati manjs-na oglje

 

Večji samostoječi žari ob večji površini za pečenje (zaradi katere boste potrebovali več oglja) ponujajo tudi nekaj dodatnih možnosti, kot so pokrov, odlagalna površina z nižjo temperaturo, bolj preprosta nastavitev višine rešetke in podobno.

V obliki položenih sodov 

Za velike družbe so primerni žari na oglje v obliki položenih sodov za olje, najbolj preprostega lahko izdelate tudi sami.

zar kaj izbrati oblika soda

 

Priljubljeni so zlasti med tistimi, ki nad ogljem pečejo večje kose.

V obliki pokritega kotla 

Komur sta pomembna oblika in videz žara, bo bolj naklonjen žaru na oglje v obliki pokritega kotla.

zar kaj izbrati vecji-na oglje

Najmanjši so celo prenosni, a niso primerni za kaj več kot piknik štiričlanske družine, večje (in težje ter bolj stabilne) pa boste raje postavili na določeno mesto, zato so prva izbira tistih, ki žar na oglje pogosto uporabljajo. 

S plinskim žarom podobno kot v kuhinji

Žar na oglje je na splošno najbolj priljubljen na piknikih, saj ne zahteva uporabe težke plinske jeklenke. Na domačih terasah in letnih kuhinjah, še posebej v gosteje naseljenih soseskah, pa ga je že dodobra izrinil plinski žar.

Priprava hrane na njem je preprosta in hitra, pravo temperaturo boste dosegli prej kot v desetih minutah. Plinski žari ponujajo vrsto možnosti za raznoliko kuhanje in pečenje, odmerjanje toplote je enako preprosto kot pri plinskih štedilnikih.

Poleg tega je čiščenje hitrejše, saj se ni treba ubadati s pepelom in ostanki oglja.

Kuhanje in pečenje na plinskem žaru je podobno kot na običajnem štedilniku, zato boste morda pogrešali vonj in okus "pravega" žara. Malce sicer lahko pomaga pečenje nad kamni iz lave ali z uporabo uparjevalnika, če ga žar ima, a vseeno se odsotnost dima, ki se dviga z žarečega oglja, pozna pri okusu.

zar kaj izbrati plinski

Plinski žari so večji, težji in zahtevajo veliko prostora za shranjevanje. Malce zoprna je tudi uporaba prav nič privlačne plinske jeklenke – seveda je jasno, da je za vsak primer pri roki dobro imeti rezervo.

Pri izbiri bodite pozorni na število gorilnikov. Načeloma velja, da so žari z dvema gorilnikoma dovolj za pripravo hrane za štiri do šest oseb, tisti s šestimi pa celo za 18 oseb. Večje lahko mirno uporabite za pripravo manjših količin hrane, saj lahko prilagajate število aktivnih gorilnikov.

Pokrov nad rešetko oziroma ploščo ima večina plinskih žarov, omogoča pa več načinov priprave hrane. Poleg pečenja na žaru boste s pokrivanjem lahko še pražili in dušili, celo pekli kolače, pri čemer je priporočljiva uporaba stranskih gorilnikov namesto spodnjih. 

Električni najbolj priročen za balkone

Med dve glavni vrsti žarov namenoma nismo uvrstili električnih, ki lahko pridejo prav, če imate zadrego s prostorom, a si občasno zaželite peke na prostem – lahko tudi na balkonu ali majhnem vrtu. Nekatere modele lahko uporabite tudi v notranjosti in s tem razširite raznolikost vsakdanje kuhe. Le vtičnica mora biti dovolj blizu, pa bo plošča čez nekaj minut že razgreta.

zar kaj izbrati elektricni

Uporaba električnega žara je najdlje od tradicionalne peke na žaru. Hrana nima nobenega okusa po dimu, je pa res, da je lahko hitro pripravljena, tudi čiščenje je precej preprosto. Uporaba vendarle zahteva nekaj previdnosti, električni priključki morajo biti dovolj stran od vode in drugih tekočin.

Električni žari so razmeroma poceni, a v tem primeru bo hrana pogosto neenakomerno pečena, za kakovostne modele (ki se ponašajo tudi s praktičnimi dodatki, kot je pokrov) pa boste odšteli tudi več kot 200 evrov. 

Pomembni dodatki, ki pripravo hrane na žaru naredijo še bolj prijetno

 • Pokrov: vzdržuje vročino in omogoča, da hrano pečete in pražite.Ogrevana rešetka: že pripravljeno hrano ohrani toplo, stran od največje vročine.

 • Nastavljiva rešetka: z dvigovanjem ali spuščanjem lahko grobo določate temperaturo peke pri žarih na oglje.

 • Reže za zrak: z odpiranjem oziroma zapiranjem lahko določate hitrost zgorevanja oglja in raven vročine.

 • Termometer: pomaga pri pripravi hrane, ko je pomembna natančna temperatura.

 • (Rebrasta) plošča: pri plinskem žaru jo lahko uporabite za praženje ali dušenje.

 • Stranski gorilniki: dodatek plinskemu žaru, ki je najpogosteje namenjen zavretju ali segrevanju omak.

 • Lovilnik maščobe: zbira maščobo, ki kaplja z rešetke ali plošče, s čimer se prepreči njeno gorenje in olajša čiščenje plinskega žara.

 • Zbiralnik pepela: namenjen je zbiranju pepela, kar olajša čiščenje žara na oglje.

 • Odlagalne police: za priročno odlaganje posode, steklenic, pribora in podobno.

 • Kljuke za pribor: omogočajo izmenjavo pribora, kot so lopatice in prijemalke, ne da bi jih odlagali na površino.

 • Kamni iz lave in uparjalnik: boljši plinski žari s tema dvema dodatkoma omogočajo približanje zadimljenemu okusu. 

Kako čim bolj učinkovito očistiti žar?

Po koncu uporabe je pogled na žar, ne glede na vrsto, pogosto precej žalosten. Na rešetki ali ploščah je polno zapečenih ostankov hrane in maščobe, zato se zdi, da boste za čiščenje potrebovali močan detergent in še močnejšo roko. Izkušeni mojstri pa vedo, da je čiščenje lahko bolj preprosto.

Po končani peki naj žar vsaj še četrt ure ogreva rešetko in ploščo, s čimer boste do črnega zapekli ostanke hrane, ki jih bo lažje odstraniti. Nato žar pustite, da se ohladi.

zar kaj izbrati ciscenje

Plinskega odklopite z jeklenke, električnega iz elektrike, pri žaru na oglje pa odstranite oglje in pepel (lahko ju potresete po vrtu ali v kompostnik). S krtačo iz nerjavnega jekla odstranite zoglenele ostanke z rešetke oziroma plošče in očistite notranjo stran pokrova.

Odstranite rešetko in ploščo (pri plinskem žaru izparilnike) in ju skupaj s pokrovom očistite s toplo milnico in nežno gobo.

Očistite še madeže s pobarvanih površin, pri čemer najprej uporabite toplo milnico, vse skupaj pa spolirajte z nežnim čistilom z uporabo mehke krpe.

Za kovinske dele pokrova ali polic uporabite namensko čistilo za površine iz nerjavnega jekla. Pri plinskem žaru se lahko ostanki hrane naberejo tudi na gorilnikih, zato jih očistite z jekleno krtačo, odprtine za plin pa očistite s kovinskim nabodalom in pri tem pazite, da gorilnikov ne poškodujete. Umijte jih s toplo milnico in posušite z mehko krpo.

In vse je pripravljeno za naslednje kuharske podvige. 

Koliko stanejo dobri žari?

Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which? so nam posredovali podatek, kako se v povprečju odrežejo žari iz različnih cenovnih razredov.

Opozorili so, da število različnih dodatkov ne sme pretehtati, saj so ti pri poceni žarih slabe kakovosti, kar pomeni, da bodo ne samo poslabšali uporabniško izkušnjo, ampak tudi prej razpadli. Povprečna razmerja med ceno in oceno so prikazana v grafikonu.

zar kaj izbrati graf

Avtor: Boštjan Okorn

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA