Izračun skupne ocene:
- Učinkovitost delovanja: 40%
- hitrost segrevanja,
- najnižja stopnja gretja,
- porazdelitev toplote (preizkus s palačinkami),
- porazdelitev toplote po razširjenem kuhališču (preizkus z moko),
- učinkovitost gretja (preizkus s cvrenjem krompirja),
- Poraba energije: 15%
- Priročnost: 30%
- Glasnost: 5%
- Varnost: 10%
- Skupna ocena: 100%
Preizkusi potekajo v skladu z zahtevami standarda EN 60350-2, uporablja se s standardom predpisana posoda v dimenzijah, ki so najbližje meram kuhalnih mest.
Učinkovitost delovanja (40 odstotkov skupne ocene)
Hitrost segrevanja – Preizkus poteka pri največji moči (brez funkcije "booster") na najmanjšem in največjem kuhališču. V pokriti posodi segrevamo vodo do vrenja (90 °C), količina vode se spreminja z velikostjo posode. Merimo čas in porabljeno energijo.
Najnižja stopnja gretja – V nepokriti ponvi pri najnižji stopnji gretja 30 minut segrevamo olje na najmanjšem in največjem kuhališču (olje sega 30 milimetrov visoko v ponvi). Merimo nihanje temperature med preizkusom, temperaturo olja ob koncu preizkusa in porabo energije.
Porazdelitev toplote (preizkus s palačinkami) – Na kuhališču srednje velikosti pečemo palačinke (ponev za palačinke Tefal talent pro) na stopnji, kot priporoča proizvajalec kuhališča.
Prazno ponev segrejemo na 200 °C, pred prvo palačinko dodamo košček masla, nato pa drugo za drugo spečemo 4 palačinke, ne da bi spreminjali nastavitev. Ocenimo senzoriko, enakomerno zapečenost in porjavelost spečenih palačink (upošteva se povprečna ocena 3 palačink, prva palačinka ne šteje). Merimo čas in porabo energije (za predgrevanje ponve in pečenje 4 palačink).
Porazdelitev toplote po razširjenem kuhališču (preizkus z moko) – Enakomernost gretja na razširjenih kuhalnih mestih preverjamo z moko v pekaču v dimenzijah kuhalne površine. Moko enakomerno potresemo po namaščeni površini pekača, moko, ki se ne prime površine, odstranimo. Preizkus poteka pri največji moči gretja. Preizkus prekinemo, ko moka enakomerno porjavi. Ocenimo, ali moka porjavi po celotni površini pekača, in enakomernost porjavitve. Merimo čas in porabo energije.
Učinkovitost gretja (preizkus s cvrenjem krompirja) – Med preizkusom so aktivna vsa kuhališča. Ocvrt krompirček pripravljamo na največjem kuhališču v posodi za cvrenje z dvojnim dnom, napolnjeni z oljem, na preostalih kuhališčih so posode z vodo.
Vodo zavremo z največjo močjo, nato temperaturo znižamo, da enakomerno vre. Nato z največjo močjo segrejemo olje do temperature za cvrenje (180 °C) in začnemo s cvrenjem zamrznjenega krompirčka, količino in čas pečenja določa standard. Ko je ocvrt, ga poberemo iz olja, spet segrejemo olje na temperaturo cvrenja in dodamo naslednjo porcijo.
45 minut po začetku segrevanja vode preizkus prekinemo. Merimo čas, potreben, da se olje segreje na 180 °C, število porcij ocvrtega krompirčka, ki ga pripravimo v tem času, in porabo energije za preizkus (vključno s segrevanjem vode).
Poraba energije (15 odstotkov skupne ocene)
Oceno za porabo energije sestavljajo vse meritve med preizkusi učinkovitosti delovanja kuhališč in meritev porabe energije v stanju mirovanja.
Priročnost (30 odstotkov skupne ocene)
Skupina preizkuševalcev ocenjuje navodila za uporabo, upravljanje, uporabo dodatnih funkcij, obliko, razporeditev, prilagodljivost in občutljivost kuhališč ter čiščenje.
Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)
Skupina preizkuševalcev ocenjuje zvok kuhališč med delovanjem pri najnižji in najvišji stopnji gretja ter ob vklopu funkcije »booster«.
Varnost (10 odstotkov skupne ocene)
Preverjamo električno varnost, tveganje za nastanek opeklin in delovanje varnostnih izklopov (če jed prekipi ali če je na priključenem kuhališču prazna posoda).