Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Hitro segrevanje živil je največja odlika mikrovalovnih pečic. Po dolgoletnih izkušnjah lahko tudi z gotovostjo trdimo, da je njihova uporaba varna, da pri tem ne zastrupljajo živil in ne ogrožajo uporabnikov.

Mikrovalovne pečice po splošnih statistikah spadajo med varne kuhinjske naprave, ob primernem nadzoru jih lahko uporabljajo tudi otroci. Proizvajalcem žal še ni uspelo združiti prednosti obeh tipov pečic, mikrovalovne in klasične, v enem izdelku, zato dilema ostaja – kupiti prvo, drugo ali kar obe?

Varnost (0 odstotkov skupne ocene)

Termično varnost smo preizkusili skladno z EN 60335, pri tem smo merili temperaturo vrat in zgornje stranice ohišja po 30 minutah uporabe žara in 60 minutah segrevanja z vročim zrakom na največji jakosti. Skladnost z varnostnimi standardi za električne aparate smo preverili po EN 60335/1. Puščanje sevanja mikrovalov smo merili po EN60705/8 na šestih mestih okoli pečice. Dovoljena meja je 5 mW/cm2.

Če je ocena za varnost slabša kot dobro, tudi skupna ocena ne more biti boljša.

Navedeni modeli niso imeli nobenih težav z varnostjo, zato rezultati niso prikazani v preglednici.

Varčnost (5 odstotkov skupne ocene)

Meri se moč mikrovalov skladno z EN60705/8, pri segrevanju enega litra vode. Če rezultat za več kot 50 vatov odstopa od tovarniško navedene vrednosti, se meritev ponovi. Učinkovitost se izračuna kot razmerje med dovedeno električno energijo in proizvedeno energijo mikrovalov. Ocena varčnosti vsebuje oceno za učinkovitost proizvodnje mikrovalov, porabo elektrike v stanju pripravljenosti in učinkovitost pečenja z vročim zrakom pri kombiniranih modelih.

Zmogljivost (55 odstotkov skupne ocene)

Vsi preizkusi potekajo s samodejnim programom, če je na voljo, in z ročnimi nastavitvami skladno z navodili proizvajalca. Če rezultati prvih dveh poskusov niso zadovoljivi, se poskusi še z ročnimi nastavitvami skladno z izkušnjami testnega osebja.

Odmrzovanje: testna metoda je skladna z EN 60705/13.3.

500 gramov mlete govedine zamrznemo na –20 °C v kvader predpisanih dimenzij. Temperaturo izmerimo na devetih predpisanih točkah v notranjosti in na 13 točkah na površini po petih minutah odmrzovanja.

Odmrzovanje in kuhanje – lazanja: vzorec zamrznjene lazanje segrevamo na tri načine. Po segrevanju vzorec 1 minuto počiva, nato izmerimo temperaturo. Po potrebi prilagajamo čas segrevanja. Poizkus se konča, ko temperatura vzorca doseže 68 °C, merjeno na šestih točkah. Takrat trije preizkuševalci ločeno ocenijo videz, sočnost in okus vzorca.

Žar: vzorce toasta položimo pod žar, ki ga prej pet minut predgrevamo. Če je žar kvarčni, predgrevanje ni potrebno (če je tako navedeno v navodilih). Segrevamo na tri načine in po porjavelosti toasta ocenimo velikost površine, na kateri učinkuje žar, in enakomernost porjavelosti.

Svežega piščanca (1200 g) spečemo s kombinacijo mikrovalov in žara, da doseže povprečno temperaturo najmanj 85 °C, ocenjujemo čas pečenja (s segrevanjem), razliko v temperaturi, sočnost, porjavelost in hrustljavost.

Vroč zrak: spečemo rahlo pecivo in ocenjujemo čas pečenja (s predgrevanjem), porabo energije, enakomernost porjavelosti, prepečenost in vzhajanje.

Pica: kos zamrznjene pice odmrznemo in spečemo. Ocenjujemo barvo površine, videz spodnje strani, sočnost in okus.

Pogrevanje – hitrost: otroško stekleničko s 180 ml vode segrevamo

30 sekund na največji jakosti, nato vodo premešamo s plastično žličko in 20 sekund po segrevanju izmerimo temperaturo vsebine. Ocenimo učinkovitost in porabo energije.

Pogrevanje – enakomernost: na vzorčni krožnik v tri oddelke razporedimo 190 g proteinskega nadomestka (30 % beljaka, 60 % kravjega mleka in 10 % sladkorja), 150 g in 100 g tlačenega krompirja (pire iz instantnega praška). Vzorec je ohlajen na 6 °C. Segrevamo s samodejnim programom; po navodilih proizvajalca za segrevanje tlačenega krompirja; ali 4 minute ob polovični jakosti mikrovalov. Rezultat merimo na 24 predpisanih točkah, pričakovana povprečna temperatura je 80 do 95 °C. Opravimo dva preizkusa, tretjega pa, če so odstopanja prvih dveh prevelika.

Priročnost (40 odstotkov skupne ocene)

Ocenimo: preglednost, razumljivost in celovitost navodil, uporabo vrat, vstavljanje živil v pečico in jemanje iz nje, dodatno opremo, izbiro programa in upravljanje, razumljivost obvestil in opozoril, preglednost v notranjosti pečice, preprostost čiščenja, uporabno prostornino, glasnost med delovanjem.



Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

V preglednici so objavljeni testirani modeli, ki smo jih (v času zaprtih trgovin zaradi zaščitnih ukrepov) našli v spletnih trgovinah pri nas. Več tehničnih podatkov in preostale testirane modele boste našli v našem spletnem primerjalniku. Izbirate lahko tudi med lanskimi modeli. Seznam dobro ocenjenih, ki so še dobavljivi, smo priložili.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA