Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje
Kuhanje, pečenje, hlajenje
28. december 2020

Po nakupu štedilnika sem ugotovili, da električna vrvica z vtičem za priklop ni priložena izdelku. Obrnil sem se na trgovino, kjer so mi odgovorili, da sme štedilnik priklopiti le strokovna oseba in povedali ceno za priključevanje. Spomnim se, da so mi to storitev ponujali že ob nakupu, a sem jo zavrnili, saj imamo dovolj močno elektriko in sem to do zdaj za vse aparate opravil sam. Vtakneš vtič v vtičnico in stvar deluje. Ne razumem, zakaj te možnosti novi štedilnik nima.

Odgovor ZPS

Oblika električnega priključka je odvisna od moči aparata. Močnejši štedilniki, bojlerji in podobni aparati se smejo priključiti samo prek fiksnega priključka, za katerega potrebujete strokovno usposobljeno osebo. Ta bo ob tem preverila tudi dejansko zmogljivost vaše napeljave – ustrezno debelino žic in ustreznost pripadajočih električnih varovalk.

Aparata, ki nima že tovarniško nameščenega t. i. evrovtiča, nikoli ne smemo sami prilagoditi za tak priključek. Premočan porabnik na vtiču lahko povzroči požar. Potrebna bo torej pomoč strokovnjaka, ki bo s tem poskrbel za varnost priključitve in uporabe štedilnika.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA