Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Na tokratnem primerjalnem testu smo preverili 14 tekočih detergentov za pranje barvastega perila. Med njimi je bilo nekaj "ekoloških" izdelkov (le dva sicer nosita zaupanja vredno okoljsko marjetico), zato je zanimiva tudi primerjava ocen za nezaželene sestavine in učinkovitost odstranjevanja madežev.

Manj kemikalij ne pomeni nujno slabše učinkovitosti, je pa res, da je večina izdelkov na testu le povprečno dobro odstranila madeže.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na mednarodnem primerjalnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 14 tekočih sredstev za pranje barvastega perila, ki jih lahko kupite tudi v Sloveniji. Vse izdelke smo kupili kot običajni potrošniki, brez vednosti proizvajalcev in trgovcev. Skupna ocena je sestavljena na podlagi več meril.

Učinkovitost odstranjevanja madežev (60 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost smo preizkusili s pranjem 14 različnih vrst madežev, razdeljenih v tri kategorije:

  • mastni madeži (mineralno olje, ličila in živalske maščobe);
  • beljakovinski madeži, ki zahtevajo pretežno encimsko aktivnost (čokolada, blato, trava, kri in balzamični preliv);
  • barvni madeži, ki se lahko belijo (trava, kava, čaj, borovnice, paradižnikova omaka, rdeče vino in gorčica).

Vsa sredstva smo preizkusili s tremi pranji pri 40 stopinjah Celzija. Za bolj realističen rezultat so v laboratoriju krpicam z madeži v stroj dodali 3,5 kilograma perila in nekaj umazanije.

Upoštevali smo navodila za odmerjanje sredstva za pranje normalno umazanega perila v srednje trdi vodi (14 °dH). Po pranju smo blago najprej posušili in nato izmerili vidnost madežev.

Vpliv na barve (30 odstotkov skupne ocene)

S tem testom smo preverili, ali različne vrste tkanin, od bombaža do poliestra, po večkratnem pranju spreminjajo barvo. Izvedli smo ga z 22 različnimi vrstami barvastega tekstila.

Vsa sredstva smo testirali v stroju, napolnjenim s 3,5 kilograma perila, z 20 pranji pri 40 stopinjah Celzija. Upoštevali smo navodila za odmerjanje detergenta za pranje normalno umazanega perila v srednje trdi vodi (14 °dH).

Za oceno vpliva na barve smo primerjali meritve pred prvim pranjem in po zadnjem.

Pakiranje in označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Izvedenec je ocenil informacije na embalaži in njihovo čitljivost ter poskušal poiskati sestavine izdelka na embalaži ali na spletu. Prav tako je preveril, ali je embalaža izdelana iz recikliranega materiala in jo je mogoče reciklirati ob koncu njene življenjske dobe.

Boljšo oceno so prejeli izdelki z zaupanja vrednim okoljskim znakom.

Nezaželene sestavine (10 odstotkov skupne ocene)

Strokovnjak je ocenil, ali detergent vsebuje problematične kemikalije, kot so alergene dišave in konzervansi, hormonski motilci in snovi, ki so nevarne za okolje. Kemijske analize vsebine nismo opravili, zato rezultat ne upošteva koncentracije snovi v posameznem izdelku.

Znižanje ocene

Če je bila ocena za dostop do informacij o sestavinah (sicer del ocene za pakiranje in označevanje) nezadovoljivo, smo skupno oceno znižali za 10 točk.

Če je bila ocena za nezaželene sestavine slabša od povprečno, smo skupno oceno znižali za 10 točk.

Izračun skupne ocene

  • Učinkovitost odstranjevanja madežev: 60%
  • Vpliv na barve: 30%
  • Pakiranje in označevanje: 10%
  • Nezaželene sestavine: 10%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več