Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Vzporedno s testiranjem sušilnih strojev smo preverili tudi alternativni pripomoček, ki naj bi izboljšal rezultate sušenja v stroju. Sušilne kroglice ponujajo različne trgovine, od neznanih spletnih ponudnikov do znanih blagovnih znamk in specializiranih ekoloških trgovin.

Narejene so iz različnih materialov, volne, bombaža ali plastike, nekatere so gladke, druge z mehkimi izrastki. Nekatere obljubljajo hitrejše sušenje, ker naj bi "pivnale" vlago, vse naj bi mehčale perilo med sušenjem, zmanjševale statični naboj v perilu, omogočale enakomernejše sušenje, skrajšale čas sušenja in prihranile energijo.

Nekatere naj bi bile celo univerzalne in naj bi izboljševale tudi učinkovitost pranja v pralnem stroju. Veliko obljub.

Deset različnih izdelkov proizvajalcev Scanpart, Xava, Zara Home, Natura, Ecoegg, Dille & Kamille, Electrolux, Meliconi, Flor de Lis in Coolblue smo s partnerskimi organizacijami nakupili širom po Evropi in jih poslali v laboratorij.

Nabor izdelkov pokriva vse naštete materiale, povrhu smo dodali še par novih teniških žogic, ki jih opcijsko priporočamo za mehčanje perja pri sušenju blazin.

Najprej smo vsak vzorec po dvakrat preizkusili v referenčnem sušilnem stroju, napolnjenim z bombažnim vzorčnim perilom do 70 odstotkov zmogljivosti. Natančno izmerjene rezultate smo primerjali z enakim sušilnim ciklom brez kroglic.

Ker rezultati niso navdušili in smo posumili, da mogoče kroglice nimajo dovolj prostora, smo postopek ponovili še v stroju, ki smo ga napolnili do 40 odstotkov zmogljivosti.

Primerjava rezultatov na koncu je bila prepričljiva

Uporaba kroglic ni v nobenem primeru pokazala niti najmanjše izboljšave v enakomernosti sušenja, mehkobi perila, potrebnem času sušenja ali porabi energije.

Večina malenkostnih odstopanj je bila pričakovano navzgor, kroglice, ki "pijejo" vlago, pa so bile bolj suhe kot pred začetkom sušenja. Celo neželeno zapletanje perila v kepo, ki občasno "prizadene" sušenje v stroju, se je pojavilo v nekaj preizkusnih ciklih, torej kroglice ne pomagajo niti proti tej težavi.

Sušilnih kroglic ne priporočamo.

Avtor: Črt Breskvar

favicon Preberite še: Test sušilnih strojev

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več