Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
02. september 2022

Testiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope pošiljamo modele v laboratorij, kjer izmerijo njihovo učinkovitost in lastnosti.

Rezultate zbiramo v našem primerjalniku, kjer jih je mogoče med seboj primerjati. Izbira pravega modela za dosegljivo ceno je tako lažja. Zadnje modele smo pravkar dodali na naš seznam.

Sušilni stroji so včasih edina rešitev za sušenje perila, kadar nimamo na voljo ustreznih pokritih zunanjih površin, a v slabem vremenu tudi te ne koristijo dosti.

Sušenja perila v bivalnih prostorih ne priporočamo. Prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje.

susenje-perila-no-logos

Sodobni sušilni stroji s tehnologijo toplotne črpalke so varčni in tudi vedno bolj cenovno dostopni. S številnimi programi lahko sušijo skoraj vse, razen najbolj občutljivih tkanin, perilo pa je mehko brez dodajanja kemičnih mehčalnih sredstev.


Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva.

S programom za zlaganje v omaro (Cotton cupboard dry) smo sušili vzorce bombaža (brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino), navlažene na 50-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja.

S programom za sintetične/občutljive materiale (Easy care) smo sušili sintetične vzorce (srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken), vse navlažene na 45-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja. Vsak preizkus smo ponovili trikrat in izračunali povprečne vrednosti meritev.

Izračun skupne ocene:

  • Natančnost programa: 35%
  • Priročnost: 15%
  • Varčnost: 20%
  • Uhajanje vlage v prostor: 10%
  • Trajanje programov: 10%
  • Zmečkanost perila: 5%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Natančnost programa (35 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo težo vzorca pred sušenjem in po njem, stopnjo vlažnosti po materialih, odstopanje od želene stopnje vlažnosti, razliko stopnje vlažnosti med posameznimi kosi perila in razliko med ponovitvami preizkusa.

Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki so ločeno ocenili: berljivost, ločljivost in razumljivost navodil, polnjenje in praznjenje stroja, preglednost in razumljivost kontrolne plošče, upravljanje in programiranje stroja, praznjenje predala za zbiranje kondenzata, čiščenje bobna, filtrov in izmenjevalnika toplote.

Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo porabo energije za posamezen preizkus.

Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)

Merili smo se učinkovitost zbiranja kondenzata oziroma koliko kondenzata med sušenjem uide v prostor.

Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)

Merili smo čas sušenja za posamezen program in zabeležili razliko med posameznimi preizkusi.

Zmečkanost perila (5 odstotkov skupne ocene)

Pet moških srajc smo osušili na programu za likanje, težavnost likanja po sušenju pa so ločeno ocenjevali trije strokovnjaki iz laboratorija.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Trije opazovalci so med celotnim procesom sušenja ocenili stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla in zabeležili druge neprijetne zvoke.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več