Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Zaradi težav s kožo mi je zdravnik svetoval, da nosim bombažna oblačila, zlasti spodnje perilo, in jih perem pri višji temperaturi.

Iskala sem perilo, ki bi ga lahko prala pri 90 °C, pa ga nisem našla. Običajno je pranje pri 60 °C, na nekaterih izdelkih je označeno celo 40 do 60 °C. Prodajalka me je prepričevala, da lahko bombažno perilo bele barve vedno perem pri višji temperaturi. Ima prav?

Odgovor ZPS

Res je, danes je na trgu zelo malo tekstilnih izdelkov, ki jih lahko peremo pri najvišji temperaturi (90–95 °C). Razlogov za to je več.

Bombažni izdelki se pri višji temperaturi pranja močneje krčijo, oblačila se deformirajo. Poleg tega je perilo izdelano iz bombaža z dodatkom elastana, da se lepše prilega, hlačke imajo elastiko, ki s pranjem na visoki temperaturi izgublja prožnost.

Problematične so tudi barve, barvasto perilo peremo pri nižji temperaturi (40 °C), da se ne razbarva. Tudi postopki beljenja so lahko taki, da perilo pri visoki temperaturi izgublja belino, zato prekoračitve dovoljenih temperatur ne priporočam.

Če prav razumem, je zdravnik predlagal zgolj "višjo temperaturo" pranja (ne najvišjo), kar lahko pomeni, da je mislil na bombažno perilo, ki ga peremo pri 60 °C, saj danes vedno več ljudi uporablja nizkotemperaturne programe za vse vrste perila, ne glede na material.

Za vsak primer pri zdravniku preverite, kakšno temperaturo pranja je imel v mislih. Če je res mislil na pranje pri najvišji temperaturi, boste pač morali pristati na to, da bo perilo hitreje izgubilo obliko, hitreje bo popustila tudi elastika.

Tako kot vsem s težavami kože tudi vam svetujem, da ste varčni pri doziranju pralnega sredstva in ne uporabljate mehčalca.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več