Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Pri pranju perila rada uporabljam mehčalec, perilo je mehkejše in lepo diši. Ker pričakujem dojenčka, pa me začenja skrbeti pisanje o tem, da lahko povzroča alergije. Kakšno je vaše mnenje? Gre za pretiravanja ali je res kaj na tem?

Pri pranju se ne moremo izogniti uporabi kemikalij, nekatere snovi so tudi alergene. Prisotne so tako v pralnih sredstvih kot v sredstvih za mehčanje perila, če jih uporabljamo.

Pri uporabi pralnih sredstev lahko tveganje nekoliko zmanjšamo z bolj pozornim odmerjanjem, mehčanju perila, ki nima učinka na rezultate pranja, pa se je mogoče povsem odpovedati. Dokler ni težav, je to bolj kot ne svobodna odločitev vsakega posameznika.

V praksi je najbolj razširjena obdelava brisač in oblačil, ki jih nosimo na koži. V želji, da bi bili ti izdelki mehkejši in prijaznejši do kože, doseženo prav nasprotno: z mehčanjem zmanjšujemo vpojnost tekstilnih vlaken, to pa je lastnost, ki je najbolj pomembna prav za te izdelke. Lahko bi rekli, da je učinek neke vrste prevara.

Z daljšo izpostavljenostjo zdravju nevarnim snovem se naša odpornost zmanjšuje in verjetnost, da se sprožijo alergije, je večja. Z vidika varovanja zdravja vsem, tudi vam, svetujemo, da se mehčanju perila ob koncu pranja raje odpovedo.

Če za sušenje perila uporabljate sušilni stroj, potrebe po uporabi mehčal ni, perilo ostaja mehko in ne izgublja vpojnosti. Proizvajalci strojev celo odsvetujejo uporabo sredstev za mehčanje.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA