Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

V minulem letu smo v laboratoriju testirali več kot 350 novih modelov pralnih strojev. Prav vsi seveda niso na voljo v naših trgovinah, a novosti je še vedno precej. Podatke, skupaj s prejšnjimi modeli, boste našli v našem primerjalniku.

Uporabo testnih rezultatov pri nakupu pralnih strojev močno priporočamo, saj nekateri dražji modeli niso prejeli pričakovano dobrih ocen, med dobro ocenjenimi pa lahko poiščete tudi cenovno ugodnejše.


Vse stroje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih, skladno z referenčnim standardom EN 60456:2016-04 in z ustreznimi modifikacijami, ki upoštevajo potrebe potrošnikov.

Testirali smo dva programa, bombaž pri 40 °C in občutljive sintetične mešanice pri 40 °C, oba za srednje umazano perilo, če obstaja več različic programa. Perilo (džins, srajce, majice, rjuhe in brisače) smo umazali s predpisanimi madeži (kri, mleko, oljčno olje, vinski kis, vino, čaj, šminka, čokolada ...). Vsak pralni cikel smo opravili trikrat in še dvakrat dodatno, če se je pri prvih treh pokazala očitna razlika v rezultatih. Testni detergent je določen s standardom, prav tako je predpisano doziranje glede na težo polnitve.

Kako je sestavljena ocena?

Pranje: 45%
Izpiranje: 10%
Ožemanje: 10%
Varčnost: 15%
Trajanje programov: 5%
glasnost: 5%
Priročnost: 8%
Navodila: 2%
Skupna ocena: 100%

Podrobnejši opis meril

Učinkovitost pranja (45 odstotkov skupne ocene)

Ocenjujemo pranje bombaža pri 80-odstotni napolnjenosti bobna (po navodilih proizvajalca) in sintetičnih mešanic pri 100-odstotni napolnjenosti bobna. Učinkovitosti odstranjevanja madežev merimo s fotometričnim inštrumentom.

Učinkovitost izpiranja (10 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost izpiranja ocenjujemo z merjenjem alkalnosti tekočine, pridobljene z dodatnim ožemanjem v laboratorijskem ožemalniku po končanem programu.

Učinkovitost ožemanja (10 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost ožemanja izmerimo s tehtanjem perila pred pranjem in po njem, skladno s standardom.

Varčnost (15 odstotkov skupne ocene)

Med potekom testiranja merimo porabo energije in vode.

Trajanje programov (5 odstotkov skupne ocene)

Med potekom testiranja merimo trajanje posameznih faz različnih programov.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Glasnost merimo v posebni testni sobi. Z inštrumentom izmerimo zvočni tlak v najglasnejši fazi programa, trije ocenjevalci pa ločeno ocenijo stopnjo hrupa.

Priročnost (8 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki ločeno ocenijo: polnjenje in praznjenje bobna, predal za pralna sredstva, preglednost kontrolne plošče in programiranje stroja, jasnost zvočnih opozoril ter preprostost vzdrževanja – čiščenje izstopnega filtra, gume na vratih in predala za pralna sredstva.

Navodila (2 odstotkov skupne ocene)

Ocenjujemo celovitost, preglednost, berljivost in razumljivost shem in slik v priloženih navodilih.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več