Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Šele ko se pralni stroj pokvari, se zavemo, kako težko je brez njega. Če popravilo ni mogoče ali je predrago, se je treba na hitro odločiti za novega. Katerega izbrati?

Res je sicer, da vsak stroj zna prati, vprašanje pa je, kako opere. Če bi sklepali po informacijah proizvajalcev, so vsi »zmagovalci«. Primerjalni testi pralnih strojev, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, tega ne potrjujejo.

Vse modele pralnih strojev smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Testiranje poteka v laboratoriju, ki zagotavlja enake pogoje za vse stroje, ob uporabi enakega perila in enakega pralnega sredstva, v količini, kot predpisuje standard.

Kako je sestavljena ocena?

 • Pranje: 45%
 • Izpiranje: 10%
 • Ožemanje: 10%
 • Varčnost: 15%
 • Trajanje pranja: 5%
 • Hrupnost: 5%
 • Priročnost: 8%
 • Navodila: 2%
 • Skupna ocena: 100%

Podrobnejši opis meril

Pranje (45 odstotkov skupne ocene) – Stroje preizkusimo v laboratoriju, kjer imajo vsi enake pogoje (temperatura okolja in vode, peremo s srednje trdo vodo in z enakim detergentom). Oceno sestavljajo rezultati pranja bombažnega perila (80 odstotkov zmogljivosti stroja, program za bombaž, temperatura 40 °C) in pranja mešanice bombaža s sintetiko (polna zmogljivost stroja, program za sintetiko, temperatura 40 °C). Običajnemu perilu, kot so rjuhe, brisače, džins, srajce in bluze, dodamo standardne krpe, prepojene s tipičnimi madeži (olje, saje, kri, mleko, črnilo, solatni preliv, vino, čaj, šminka, čokoladni sladoled). S spektrofotometrom ugotavljamo razliko v intenzivnosti obarvanja/umazanosti krp pred pranjem in po njem.

Izpiranje (10 odstotkov skupne ocene) – Po izpiranju stroj ustavimo in perilo prestavimo v centrifugo, kjer ga dodatno ožmemo. Merimo razliko v alkalnosti iztisnjene vode v primerjavi s svežo vodo (iz pipe).

Ožemanje (10 odstotkov skupne ocene) – Težo perila po koncu pranja primerjamo s težo suhega perila.

Varčnost (15 odstotkov skupne ocene) – Med pranjem merimo porabo energije in vode (pri obeh programih); porabo preračunamo na kilogram perila, da zagotovimo primerljivost rezultatov, saj so stroji različno zmogljivi.

Trajanje pranja (5 odstotkov skupne ocene) – Merimo trajanje obeh programov (pranje bombaža in sintetike) in nato trajanje preračunamo na kilogram perila.

Hrupnost (5 odstotkov skupne ocene) – Preizkuševalci preverijo in ocenijo glasnost ter nadležnost zvoka med pranjem in ožemanjem.

Priročnost (8 odstotkov skupne ocene) – Ocenjujemo postopek polnjenja bobna s perilom, dodajanje pralnih sredstev in mehčalca, upravljanje in nadzor nad dogajanjem v stroju ter vzdrževanje (čiščenje, dostopnost filtrov).

Navodila (2 odstotka skupne ocene) – Ocenjujemo popolnost, berljivost in razumljivost teksta in simbolov ter slikovnega gradiva.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Primerjalni testi potrošnikom ponujajo nekatere ključne informacije:

 • kako in koliko časa perejo stroji na glavnih programih (pranje bombaža in mešanic materialov),
 • kako varčni so,
 • kako prijazni pri uporabi
 • kako (moteče) glasni med delovanjem.

Teste izvajamo neprekinjeno že več let. V drugi polovici lanskega leta smo testirali okrog 200 modelov pralnih strojev, od tega jih je v prodaji pri nas manj kot desetina.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA