Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Kupujem pralni stroj in me zanima, kakšna je funkcija "količinske avtomatike" in kdaj priporočate uporabo programa eko.

Pralni stroj s količinsko avtomatiko ima sposobnost zaznavanja teže perila v stroju in temu samodejno prilagaja porabo vode in energije. Ob vklopu stroja se na prikazovalniku prikaže podatek o največji količini perila, primerni za program, ki smo ga izbrali. Med vlaganjem perila v boben stroj tega sproti tehta, kar omogoča, da ga optimalno napolnimo. Funkcija preprečuje, da bi boben premalo ali preveč obremenili. Če se odločimo, da bomo prali manj perila (ker se nam mudi ali istovrstnega perila nimamo dovolj), pa stroj samodejno zmanjša oziroma prilagodi porabo vode in energije količini perila ter tako zmanjša stroške pranja. Pri tem je treba poudariti, da je zmanjšanje porabe manjše, kot bi bilo v manj zmogljivem stroju. Povedano drugače: če v 8-kilogramskem stroju s količinsko avtomatiko peremo le 6 kilogramov perila, bosta poraba energije in vode večji kot v 6-kilogramskem stroju.

favicon Preverite: rezultati testa pralni strojev

Rezultati za 599 pralnih strojev, 48 jih lahko kupite tudi pri nas.

Še odgovor glede programov eko, ki jih imenujemo tudi energijsko varčni programi. Zanje je značilno, da pranje poteka pri nižji temperaturi. Da se s tem ne poslabšajo rezultati pranja, so časi pranja občutno daljši (lahko se tudi podvojijo). Pri segrevanju je namreč poraba energije precej večja kot pri vzdrževanju temperature. Uporabo teh programov priporočamo, ker prispevajo k varčevanju z energijo, manjši so tudi stroški pranja. Vzporedno s trendom pranja pri nižji temperaturi so prišla na trg tudi nova pralna sredstva, ki se aktivirajo pri nižji temperaturi in prispevajo k boljšemu učinku pranja.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA