Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

V primerjavi s prejšnjimi testi smo največji napredek opazili pri gibanju robotov. Vse redkeje puščajo za seboj neobdelane zaplate in vse manjkrat se zataknejo v vogale, iz katerih se ne znajo rešiti. Najbolj učinkoviti so naprednejši modeli z načrtovanim gibanjem in vzporedno košnjo, a tudi drugi, ki se gibljejo naključno, površino pokosijo precej enakomerno. Učinkovitost je sicer odvisna tudi od oblike vrta.

Robotske kosilnice niso več igračke. Naprave so vse bolj zmogljive, a vsi modeli se pri preizkusu varnosti niso dobro izkazali. Zaradi večje ponudbe in nižjih cen se vse pogosteje pojavljajo na domačih vrtovih, zato previdnost pri uporabi ne bo odveč. V primerjalniku so na voljo rezultati za 32 kosilnic, 18 jih je na voljo v Sloveniji.

Vse modele robotskih kosilnic smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali 
Zmogljivost (60 odstotkov skupne ocene)
Testna površina za preizkus je vrtna trata, dobro ukoreninjena in več let redno košena. Lahko vsebuje tudi malo plevela, mora pa biti vodoravna in na enakomerni podlagi. Pred preizkusom smo jo s profesionalnim strojem pokosili na višino 25 mm, nato pa pustili, da zraste na 40 do 50 mm višine.

Testna površina standardne trave je velika 200 m2, sestavljata jo dve območji, ki sta med seboj povezani z označeno potjo. Na površini so umetne ovire: rožni pas, ograja, tlakovanje in drevo. Testna košnja poteka 4 tedne, robot je ves čas na lokaciji in kosi skladno z nastavitvami in navodili proizvajalca. Prvi teden mu nastavimo višino košnje na 50 mm, vsak naslednji teden jo znižamo za 10 mm. Zadnji teden tako kosi na višini 20 mm. Robote redno dnevno preverjamo in jih po potrebi osvobodimo, popravimo ali ponovno nastavimo. Vse nepravilnosti natančno beležimo. Konec vsakega tedna dva ocenjevalca ločeno ocenita videz testne površine, enakomernost košnje, košnjo okoli ovir in razpršenost odreza na površini.

Preizkus košnje vlažne trave izvedemo po ustrezno obilnem deževju, po potrebi travo tudi namočimo. Ocenjujemo sposobnost spopadanja z vlažno travo, nabiranje odreza pod kosilnico in druge zastoje pri delovanju robota.

Za košnjo visoke trave travne bilke pustimo rasti do višine 100 mm. Robotu višino reza nastavimo na 30 mm in ga ročno zaženemo. Test zaključimo, ko nadzornik oceni, da je trava pokošena. Merimo sposobnost košnje visoke trave in trajanje košnje z vmesnim polnjenjem vred. Pokošeno površino ocenjujemo dvakrat, prvič takoj po zaključku košnje in še enkrat po preteku treh dni.

Robota preizkusimo še na neravni površini in na nagnjenem terenu (do 35 % nagiba) ter ocenimo sposobnost delovanja v oteženih pogojih.

Ocena zmogljivosti baterije vključuje izmerjeno porabo energije na površino standardne košnje, čas delovanja z enim polnjenjem, čas polnjenja in učinkovitost vračanja na polnilno postajo.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo zahtevnost prvega nameščanja: napeljava mejne žice, nastavitev polnilne postaje, avtomatsko in ročno programiranje, nastavitev višine reza, dvigovanje in prenašanje robota, čiščenje, zamenjava rezil.
Če je na voljo, ocenimo tudi uporabnost aplikacije za pametne naprave (iOS in Android): programiranje, nadzor robota, varnostne blokade in podobne funkcije.

Glasnost (10 odstotkov skupne ocene)
Glasnost izmerimo neposredno med delovanjem robota z umerjenim instrumentom, subjektivno pa ocenimo stopnjo neprijetnosti hrupa.

Navodila (5 odstotkov skupne ocene)
Preverimo kakovost in razumljivost navodil za vse faze priprave, uporabe in programiranja robota ter preverimo, ali vsebujejo ustrezna varnostna opozorila.

Konstrukcija (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo kakovost uporabljenih materialov, konstrukcije robota, polnilne postaje, mejne žice in priloženih dodatkov.

Varnost (0 odstotkov skupne ocene)
Preizkus varnosti obsega pregled delov pod električno napetostjo in mehanski preizkus. Pri tem preverimo, ali se robot ustavi, ko se mu približamo, ali se ga lahko dotikamo med delom, ali ga lahko dvignemo med delom – če da, ali se noži takoj ustavijo, koliko časa se ustavljajo noži.

Na koncu pred delujočega robota postavimo lesen model otroške noge, s katerim preverimo, ali bo robot "nogo" poškodoval ali se bo pred oviro pravočasno ustavil.

Znižanje ocene
Ocena varnostnega preizkusa v skupni oceni ni upoštevana, a če je nižja kot dobro, tudi skupna ocena ne more biti boljša.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več